Офицерска битка между двама ключови съветници на президента Румен Радев завършва с досъдебно производство в прокуратурата, заведено на неизвестно коя дата през 2018 г. Никой обаче извън “Дондуков” 2 не научава за скандала, пише "24 часа".

За историята, в която има и сюжет за изнудвате с едни “200 хиляди лв.”, спечелени от тотото, до ден днешен няма съобщение нито от президентството, нито от държавното обвинение, което разследва случая. Оказва се, че екипът на държавния глава преминава през истинска турбуленция много преди да избухне скандалът с чат приятелството между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Герои в стаявания досега скандал са главният секретар на президентството Димитър Стоянов, прочул се след записи от СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за армията, и Илиан Алипиев - бивш съветник по сигурността и отбраната на Румен Радев.

Бившият съветник се яви изненадващо на разпит в следствието и остана при следователите час и половина. На излизане той обясни, че подписал декларация да не издава информация от разследването. Най-вероятно обаче сигналът, по който е образувано досъдебното производство, е бил подаден от самия него.

На 27 март 2018 г. Алипиев пише докладна до президента, с която го сезира, че Димитър Стоянов - негов пряк началник, му оказва натиск. Според твърденията на Алипиев главният секретар системно възпрепятства изпълнението на служебните му задължения. Още същия ден, в който получава докладната, Радев прави очна ставка между двамата и ги уверява, че ще изясни случая Решението на президента е повече от светкавично - само 3 дни по-късно - на 30 март 2018 г., съветникът по сигурността Илиан Алипиев е освободен с указ. Главният секретар Димитър Стоянов обаче до днес е начело на администрацията на “Дондуков” 2, което показва чия страна е взел Румен Радев в битката между двамата офицери за влияние върху президента.

Проверка на “24 часа” установи, че Илиан Алипиев е бил съветник на Радев по сигурността едва 13 месеца. Преди това е заемал различни длъжности в Министерството на отбраната и в системата на МВР. За кратко е бил и шеф на Държавния резерв. Завършил е Висшето военно училище “Г. Бенковски” и Военната академия. Вероятно именно поради тази му биография Алипиев е бил съветникът в екипа на Радев, на когото е било възложено да анализира текущи процеси в държавата с висок корупционен риск. Той е проверявал и множеството сигнали за злоупотреби, които президентската администрация получавала всеки ден. На Илиан Алипиев му се налагало да общува и с представители на специалните служби. Това обаче не се харесвало на главния секретар Димитър Стоянов, научи “24 часа” от служители на “Дондуков” 2. В екипа на президента неофициално наричат Димитър Стоянов “шефа”, а офицерите, които работят в президентството, “зелените чорапи”. Обтегнатите отношения между двамата мъже станали видими и за останалите в екипа на Радев.

Още при встъпването в длъжност главният секретар на президента се интересувал дали е истина, че съпругата на Алипиев е спечелила от тотото няколко милиона лева В следващите месеци Стоянов често подхвърлял на колегата си колко добре би било човек да има “едни 200 000”. И понеже главният секретар назовавал точно тази сума, а печалбата на жената на Алипиев била много по-голяма, президентският съветник заподозрял, че става въпрос за изнудване. Илиан Алипиев дори споделил съмненията си с други от съветниците на държавния глава по сигурността и отбраната – Илия Милушев, и с Борислав Йорданов, който отговарял за опазване на секретната информация. Напрежението между Стоянов и Алипиев ескалирало дотолкова, че си разменяли “любезности” и поща. Сред получателите на съобщенията им били и други секретари и съветници на Румен Радев. Главният секретар Димитър Стоянов проявявал интерес и към даренията от по 1000 лв., които Алипиев всеки месец правел за инициативата “Българската Коледа”.

Димитър Стоянов често питал Алипиев дали се живее добре с “200 хиляди” В същото време започнал да игнорира съветника по сигурността и отбраната, да не му възлага задачи и с месеци да отказва да приема докладите му. Освен това главният секретар изразявал недоволство, ако съветникът докладва изпълнението на задачите лично на Румен Радев. Стоянов не криел, че не харесва Алипиев заради подхода му да не работи в екип. Ескалиралото напрежение провокирало Алипиев да пише директно на президента. Освен че споделил тревогите си, в докладната си съветникът запознал държавния глава със станали му известни данни за нарушения на Димитър Стоянов от времето, когато е бил началник на Щаба на Военновъздушните сили. Какви са тези данни, не е известно. В крайна сметка Алипиев е освободен от “Дондуков” 2.

Главният секретар на президентството Димитър Стоянов е най-довереният човек на държавния глава още от времето, когато са били в армията. Докато Румен Радев е командир на военновъздушните сили от 2014 до 2016 г., Стоянов е началник на щаба. Първият голям скандал с Димитър Стоянов като главен секретар избухна в края на януари, когато прокуратурата публикува записи от СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за армията. От тях стана ясно, че президентът си говори с шефа на ВВС ген.-майор Цанко Стойков. В него двамата обсъждат как да се отговори на питане от КПКОНПИ във връзка с проверка за назначаването на Десислава Генчева (сега Радева) за пиар на ВВС. От репликите се разбира, че не трябва да дават всички документи веднага. В разговора Радев казва: “Хайде, чуйте се с Митко”. Митко всъщност е Димитър Стоянов, главният секретар на президентството. По това време главният прокурор Иван Гешев каза, че е получил есемес от Димитър Стоянов с настояване да се видят заради предстоящо експулсиране на двама руски дипломати, уличени в шпионаж. По-късно Стоянов призна, че той е “Митко с есемеса”.