От въвеждането на кризисните мерки у нас на 13 март до днес, в Пловдив се наблюдава рязък спад на престъпността, както и на тежки инциденти. Вече месец, от както хората са по домовете си, а пътуването е предимно по работа, няма нито една жертва на „войната на пътя”. Това отчитат от ОД МВР – Пловдив.

От направения анализ на дирекцията става ясно, че от 13 март са регистрирани 50% по-малко престъпления в сравнение със същия период миналата година и с 191 броя по-малко от предходния месец на 2020 година. Разкрити са извършителите на 44 престъпления от посочения период. Тенденцията за намаление на престъпленията е отчетена и през месец февруари, когато все още не бе въведено кризисното положение у нас.  През втория месец на годината са регистрирани 217 криминални случая, които да два пъти по-малко в сравнение с 2019 година. Разкрити престъпления през февруари са 43. Отчита се спад на регистрираните престъпления – почти наполовина спрямо 2019 г. и почти 50% спрямо втората половина на февруари.

Голяма част от криминалните случаи са свързани с кражби на имущество, въпреки, че се наблюдава значителен спад на интензивността им. Регистрирани са 58 случая, като за същият период миналата година са били 131.  Най-голям дял са домовите кражби, следвани от взломните и джебчииството.  10 от тях са разкрити.

През този близо месец на изолация е регистриран само един грабеж. Това е случаят с 86-годишния Христо Васков от Трилистник. Припомняме, че мъжът бе нападнат в дома си от двама души. Те го пребих и обраха. Удряли са го с метални тръби заради 100 лева – единствените средства на възрастния мъж. 12 часа след посегателството извършителите бяха заловени.

Пребитият Христо познавал нападателите си, дори им давал храна и париРомите от махалата отричат Павел и Ангел да са нападнали възрастния мъж

Констатираният спад в кражбите и грабежите е породен от засилване на полицейското присъствие в  Пловдив и областта и факта, че много граждани остават във домовете си, предвид наложените противоепидемични мерки.

Анализ бе направен и за престъпленията с наркотични вещества, измами, тежки умишлени и други. През отчетният период от органите на МВР са констатирани 25 случая на управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества.

От началото на карантината е регистрирано едно умишлено убийство.  Възрастен мъж застреля в главата съпругата си, която  почина  намясто. След случилото се, мъжът направи опит да се самоубие.Той бе откаран в критично състояние в болница, където след няколко дни почина.

Дядото, който уби жена си, се обадил на роднина: Направих нещо ужасно!След това направил опит да се самоубие

Без нито една жертва на „войната по пътищата”. Това отчете ОД МВР за изминалия месец. Причина за тази тенденция са намаления трафик в следствие на засиления полицейски контрол от полицията и по- добрата дисциплина на участниците в движението.

Намалели са и пътните произшествия с травматизъм, както в Пловдив, така и на територията на областта. За посочения период са намалели катастрофите както по главните пътища,така и по третокласната пътна мрежа.

През периода от 13 март до 2 април са настъпили 23 катастрофи с 29 ранени и нито един загинал водач. За сравнение през същия период на 2019 година са регистрирани 46 инциденти с 63 ранени и 5 загинали.

Не се забелязва промяна на причините за възникване на ПТП-тата. Най- честите причина за това  са несъобразена скорост, отнемане на предимство , неспазване на дистанция и неправилно движение на заден ход.

По време на въведените противоепидемични мерки, довели до намаляване на броя на водачи на МПС по пътищата, по вида на катастрофите с травматизъм, тенденцията се запазва: сблъсък между МПС, преобръщане извън пътя, неспазване на дистанция и сблъсък в крайпътен обект са основни причини за пътни инциденти.

Въпреки тенденцията за намаляване на пътните инциденти, пловдивската полиция продължава с активните мерки за осъществяване на контрол на пътното движение.

Продължават и проверките на водачи на МПС за употреба на алкохол и наркотични вещества, контрола на скоростта както и мероприятията за охрана на обществения ред и сигурността.