Бургаският апелативен съд потвърди присъда в размер на 25 години затвор за мъжа, убил фелдшер на 72 г. в село Орешник.

Наложеното наказание трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Иван П. е осъден да заплати на близките на жертвата обезщетение в размер на общо 250 000 лева, съобщиха от Апелативният съд в Бургас.

Престъплението е извършено през октомври 2019 година в селото. Смъртта е причинена по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Подсъдимият е нанесъл 38 удара с нож по цялото тяло, крайниците, тилната област и шията на фелдшера по време на изпълнение на служебните му задължения.

Пред Апелативния съд делото е образувано по жалба на подсъдимия, който претендира за отмяна и постановяване на нова оправдателна присъда, и по жалба на частните обвинители, които настояват за доживотен затвор или доживотен затвор без замяна по преценка на съда.

По делото са приети заключенията на двете съдебно-медицински експертизи, две технически експертизи, две балистични и седем ДНК експертизи, изготвени на досъдебното производство и приобщени към доказателствения материал чрез прочитане и разпит на вещите лица в хода на съдебното следствие.

Подсъдимият е получил военна подготовка във Френския легион. Деецът е проявил дързост и безцеремонност, тъй като е осъществил престъплението в светлата част на денонощието, в медицинския кабинет на фелдшера.

Хладнокръвието на подсъдимия следва и от неговото последващо поведение - той е напуснал спокойно мястото на извършване на престъплението и е заличил уликите, като укрил оръжието на престъплението и дрехите си. Всички действия на подсъдимия го характеризират като жесток човек, отбелязват в решението си апелативните съдии.

Решението на магистратите в Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок.