„Разследващият полицай Виков ме излъга и подведе да подпиша документи, без да ми разреши да ги прочета.  Ако тези показания бъдат приети, шофьорът, който ме остави инвалид за цял живот, няма да бъде осъден”. Това е написал в жалба до Районна прокуратура 30-годишният Стойчо Петров. С нея той оттегля подписаните показания и иска отвод на дознателя Валентин Виков от РУП Труд. Петров показа жалбата и в TrafficNews.bg.

31-годишният Стойчо е от хората, към които съдбата не е особено благосклонна. Още като дете се забърква с наркотици, няколко пъти лежи в затвора – за притежание на хероин, за измама и грабеж. През 2011 година излиза от затвора, опитва се да започне на чисто, но момичето, с което живее отново го връща в измамния свят на дрогата. В края на 2013 година Петров се включва в метадоновата програма, разделя се с приятелката си и започва да си търси работа. Живее с  баба си и баща си в Стрелци, а веднъж седмично пътува до града, за да получи метадона си. Често обаче няма пари за обществен транспорт и затова върви пеш или се придвижва на автостоп. Това решение обаче се оказва фатално. На 2 февруари, докато върви пеш по шосето на пътя между магистралата и село Войводиново е блъснат от лек автомобил. Събужда се след няколко дни кома, като не помни абсолютно нищо. Последствията обаче са налице- натрошени крайници, разместени ребра, избити зъби, изваден далак.  Стойчо преживява три операции на крака и две на дясната ръка. Сега ходи с бастун, трудно движи ръката си.  Според експертизите е с тежка и няколко средни телесни повреди. 9 месеца след произшествието той все още не е получил нито лев обезщетение от застрахователната компания, а досъдебното производство не е приключило. „Сблъсках се с изключително негативно отношение от страна на дознателя по делото. Той ме нарече бандит и каза, че това което ми е се е случило е наказание за предишните ми престъпления и грехове. Отнася се с мен като с виновник, а не с жертва. В крайна сметка аз съм осъден и съм си изтърпял наказанието. И не знам с какво съм предизвикал подобна реакция” обяснява Петров. Но проблемът далеч не се изчерпва само с отношението на разследващия полицай. „Преди няколко дни адвокатът ми разговарял с Виков, който му е казал, че съм подписал документи , според които съм направил изявление, че не желая виновния водач да носи наказателна отговорност. А това не е вярно - когато давах показания в полицията, разследващият полицай ми каза, че трябва да подпиша документ, за да изпрати делото в прокуратурата и да започне делото в съда. Той ме е манипулирал и освен това не ми позволи да прочета написаното” твърди Петров.

Шофьорът, който е бил зад волана на автомобила, който е блъснал младия мъж, е служител на петролната компания „Инса Ойл”. „Срещнах се веднъж с него в районното в Труд. Този Младен ми намекна, че може да ми даде 1000 лева. Аз не искам пари на ръка, а да получа законно обезщетение. Ако беше дошъл в болницата да се заинтересува как съм, можеше да имам друго отношение. Но сега искам този човек да бъде изправен пред съда. И не знам защо дознателят мен ме навиква всеки път като ме види, а с него си говори приятелски?”, възмущава се Петров.

Според него в дознанието има много подозрителни факти. „Първо ми казаха, че шофьорът е избягал, после от дознателят разбрах, че са го заловили благодарение на моите показания, което е изключено, защото аз не помня абсолютно нищо. След това пък се оказа, че извикал линейка и ми оказал първа помощ. Дознателят ми показа някакви показания, които аз съм бил написал, когато съм дошъл в съзнание. А това няма как да се е случило, тъй като и до днес едва си движа дясната ръка”, обяснява Стойчо. 

Категоричен е, че при всяка от срещите си с Виков е бил напълно адекватен. „Не вземам никаква дрога, не пия алкохол, в момента съм на най-малката доза метадон и предполагам, че до месец ще спра окончателно”, твърди инвалидът. Продължителното му лечение в болницата е струвало над 10 000 лева. Семейството му затънало в дългове, за да може да плати операциите. Петров се нуждае от рехабилитация, но засега не може да си я позволи.

От Областната дирекция на МВР-Пловдив бяха категорични, че дознателят Виков не може да говори пред TrafficNews.bg.

„Не може да се коментира досъдебно производство. Прокуратурата ще направи проверка и ако има нарушения, служителят ще бъде санкциониран”, заяви директорът Пламен Узунов.

Според информация на TrafficNews.bg това не е първия сигнал в прокуратурата срещу този разследващ полицай.

Парашкева Иванова