Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста 21-годишният Мохамед Абдулкадер, обвинен за терористично престъпление зад граница.

Съдът цитира показания на свидетели, които заявили, че младият мъж им е разказал за участието си в групировки, свързани с насилие и дори им показвал снимки и клипове, в които позира с военна униформа и оръжия. Свидетел разказал, че Мохамед имал профил в Инстаграм с псевдонима Мохамед Джихадиста.

Припомняме, че според разследването 21-годишният борец е бил член на различни джихадистки групировки. До момента няма данни да е участвал в подготовка на терористични нападения в България. Бащата на младия мъж и към момента е лидер на джихадистки отряд, сочи обвинението.

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Смята се, че бащата на Мохамед, който и към момента е лидер на джихадистка групировка, го е радикализирал и привлякъл.

Според прокуратурата, Мохамед неколкократно е пътувал до Силрия, и е участвал във въоръжени действия в редиците на джихадистки терористични групировки, твърди обвинението. 

Задържаният за тероризъм в Бургас бил вербуван от баща си