Делото срещу Ангел Караматев, по известен като пловдивският Ястребовски, ще започне отначало. Процесът ще се гледа от друг състав на Пловдивския районен съд, а разпоредителното заседание е насрочено за днес.

Това се случва след като на 24 март тази година Окръжният съд под тепетата е отменил наложената му присъда от Районен съд-Пловдив. Припомняме, че на 31 май 2022 г. Караматев получи наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Съдия Николай Петров определи също, че Караматев трябва да заплати сумата от близо 36 000 лева на пострадалата Атанаска Спасова, както и 250 лева на МВР, 1420 на съда и 60 лева разноски по делото.

Въззивната инстанция обаче е констатирала, че при първоинстанционното разглеждане на делото са допуснати съществени, отстраними процесуални нарушения. Магистратите са открили куп пороци при определяне на присъдата и липса на убедителни мотиви към нея, като са преценили, че делото трябва да се върне за ново разглеждане.

Опасният чар на пловдивския Ястребовски го прати зад решетките за две години и половинаАнгел Караматев ще изтърпи присъдата си при първоначален общ режим

Обвинението срещу Ангел Караматев е, че в периода от 29.03.2018г. до 14.06.2018г. е лъгал Атанаска Спасова, че се нуждае от различни суми пари, златни предмети и мобилни телефони, като с това причинил на нея, родителите ѝ и нейна приятелка имотна вреда в размер общо на  36 493,07 лв.

Ангел и Атанаска се запознали чрез интернет сайт за запознанства. Започнали комуникация, като Караматев се представил с името Александър и твърдял, че притежава охранителна фирма, което нямало нищо общо с действителността. Постепенно се сближил с Атанаска и започнали да се виждат всеки ден като имали „тайна” връзка. При една от срещите им Караматев казвал, че има бизнес отношения с богат чужденец, който имал намерение да развива дейност  в България и трябвало да му оборудва офис с най-скъпата техника и обзавеждане и че му е необходим скъп мобилен телефон. Друг път, казал че трябва да събере сума от 10000 лв. за лечение на дете на негов приятел в чужбина. В последствие заявил на Атанаска, че поради срещите си с нея е прекратил договор с охранявано от фирмата му лице и следва да заплати неустойка в размер на 13 000 лв. Друга лъжа била, че е иманяр и че за да заработи металотърсача  му е необходимо определено количество злато.

Връзката на пловдивския Ястребовски с Атанаска, започнала като "тайна", тя му давала пари "уж" за доброАнгел Караматев ужилил жената с над 36 000 лева

По този начин, поддържал заблуждение у жената, като лъжейки я за определени факти и обстоятелства получавал пари и вещи със значителна стойност,  не само от нея, а  в случаите, когато тя нямала нужните средства я карал да искала различни суми от нейните родители и приятелки.

Предишното производство протече по общия ред с разпити на всички, като Караматев отказа да признае вината си. Ако сега обаче реши да признае фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, той ще може да си издейства присъда намалена с 1/3 от наложената.

Предвиденото от закона наказание за подобен род престъпления е от 1 до 6 години.

Пловдивският Ястребовски, ужилил приятелката си с над 35 бона, не се смята за виновенДелото ще протече по общия ред с призоваване на свидетели