Известният пловдивски фотограф Димитър Дардов беше доведен в съдебната зала с белезници и под засилена съдебна охрана. Той обжалва пред Окръжен съд – Пловдив наложената му мярка за неотклонени „задържане под стража”, определена от Районния съд преди седмица.

Срещу фотографа са повдигнато две обвинения – за блудство с непълнолетна и за създаване и държане на порнографски материали на лица ненавършили 18 години.

Защитата на Дардов е поета от адвокат Йордан Давчев, който пожела от съда да се допусне като свидетел жената на обвиняемия, за да бъде  определена общата характеристика на фотографа. 

Пред съда юристът представи Грамота за участие в конкурс, благодарствено писмо от читалище, както и разпечатки от Фейсбук страницата на фотографа с избрани благодарствени адреси от клиенти, както и 2 броя удостоверения за раждане на децата му.

На въпрос пред съдебната зала дали е виновен, обвиняемият Дардов заяви- "категорично не". 

Както TrafficNews съобщи, 42-годишният фотографът бе арестуван преди седмица, след като при обиск, у него са открити порнографски материали. В последствие са открити доказателства и за извършени блудствени действия със 7-годишно момиченце.

Установено е, че през 2021 година,  във вила на Върховръх, позната на Дардов оставила дъщеря си да я гледа. Според обвинението, фотографът се е възползвал и е блудствал с детето.

Той е привлечен като обвиняем и за това, че на 10 октомври 2023 г. в жилище в Пловдив е държал за себе си фото и видеофайлове, представляващи порнографски материали, за които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст.

По искане на прокуратурата Районен съд го е задържал под стража, което решение се обжалва в момента пред въззивната инстанция.

Разследването по случая е проведено от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Дардов бе сред търсените фотографи в града, известен е със сватбените и абитуриентските си сесии. В официалния си сайт съобщава, че е заснел над 1340 сватби в България и чужбина. Не крие факта, че е снимал и 11 сватбени тържества на служители на НАП. 

Записванията за абитуриентските фотосесии за т.нар. "Клас на Дардов" се правят година по-рано. Занимава се и с портретна фотография.

Според информация на TrafficNews Дардов е поставял скрити камери в съблекални и сервизни помещения по време на сватбените тържества, които е заснемал. Младоженци, които не се възползвали от услугите му , били посетени от НАП, след сигнал от фотографа за незаконно придобити средства. 

Полицаи, специализирани в разследване на киберпрестъпления, издирват и други порнографски материали, заснети от фотографа. 

По-късно днес очаквайте и решението на съда.