Пловдивчанинът Ангел Захариев, обвиняем за жесток побой над жена си, която вследствие почина, е пуснат под гаранция в размер на 2000 лева, съобщиха за TrafficNews от прокуратурата. Причината е, че престъплението по чл. 124 ал. 1 от Наказателния кодекс е квалифицирано като  непредпазливо, независимо че е с умишлено причинена телесна повреда.

В  този случай „задържането под стража“ не може да продължи повече от 2 месеца и прокурорът е длъжен незабавно да го освободи. Преди  това Захариев задържан в ареста.   

Припомняме, че 40-годишният мъж  е  прилагал системен домашен тормоз върху 39-годишната Нина Захариева и е употребявал големи количествая алкохол. Към момента Окръжна прокуратура – Пловдив е повдигнала обвинение спрямо Захариев по чл. 124 ал. 1 вр. 129 ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че на 7 февруари 2023 г. в  Пловдив, умишлено е причинил на  39-годишната си съпруга  средна телесна повреда, вследствие на което е настъпила смърт по непредпазливост на 10 февруари 2023 г.

Първоначално досъдебното производство се е водило в Районна прокуратура – Пловдив за нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие, но тъй като жената е починала, делото е било изпратено по компетентност на Окръжна прокуратура – Пловдив с оглед на извършено деяние по горепосочения текст.

По досъдебното производство продължават да се извършват активни действия по разследването. Назначена е допълнителна съдебномедицинска експертиза, както и се изчакват резултатите от химическа експертиза, която да установи дали има наличие или не на алкохол и наркотици в кръвта на жертвата. Заключенията на тези две експертизи имат пряко отношение  към установяване на причината за смъртта, механизма и квалификацията на деянието. След като бъдат готови наблюдаващият прокурор ще вземе отношение за по-нататъшния ход на разследването.

В състава на престъплението по чл. 124 ал. 1 от Наказателния кодекс, за което е повдигнато обвинение спрямо Ангел Захариев не се предвижда отговорност за деяние, осъществено при условията на домашно насилие.