Тримата, арестувани заради побоя в Столипиново, остават в ареста. Това реши преди минути Районен съд-Пловдив, като се позова на това, че има достатъчно доказателства за съпричастността на мъжете към престъплението.

Ангел Петров, Николай Гащилов и Тодор Марков ще отговарят за нанесена средна телесна повреда на мъж от квартала. Срещу тях е повдигнато обвинение по член 129 ал. 2 от Наказателния кодекс. Установено е, че на 13 юли 2024 г. след полунощ в парк в кв. „Изгрев“ е възникнал скандал и сбиване между група мъже, при което от побоя е пострадал Стефан Янков. Той е бил откаран в болницата с травми по главата, като е установено, че му е нанесена средна телесна повреда. Потърпевшият е претърпял операция на главата.

Очевидец на боя в Столипиново: Нападнаха ни с бухалки и ножове, а от тях никой не е арестуванЧаст от сблъсъка е заснет от охранителни камери

По време на делото стана ясно, че към момента състоянието му е стабилно и е в съзнание. Засегнат е обаче говорът му, едната ръка и кракът.

Прокуратурата заяви, че има множество разпити на свидетели в кориците на делото и диск със записи от камери. Според държавното обвинение, към този момент има данни и за тежка телесна повреда. Съществува реална опасност обвиняемите да се укрият, да извършат друго престъпление и да повлияят на свидетели.

В съдебната зала стана ясно, че двама от мъжете са имали предишни сблъсаци с правосъдието. Петров е реабелитиран, а Гащилов – осъждан.

Прокуратурата разказа, че пострадалият се е държал агресивно, а обвиняемите са го подгонили и са го бутнали на земята, като са започнали да го удрят.

Защитата на Ангел Петров и Николай Гащилов – адвокат Венко Балтаджиев заяви, че агресията е породена от пострадалия Стефан Янков. По думите му същият е отправил закани и обиди към събралата се група в парка. Адвокатът допълни, че от записите се вижда как Янков си тръгва без да бъде по никакъв начин заплашван или да е имало агресия спрямо него.

„Когато Янков се обажда на неговия племенник след това, той му заявява “искат да ме бият”. Стефан идва с идеята той да създаде конфликта. Той попада под техните удари, но трябва да се отбележи, че животът на Петров също е бил застрашен. Той има засегната на артерия”, заяви Балтаджиев.

Според юриста не се събрани достатъчно доказателства , че подзащитните му са в основата на извършеното престъпление. Той пожела от съда по-лека мярка за обвиняемите, защото няма да се укрият и да извършат друго престъпление.

„Стефан е в основата на разразилия се скандал, който по-късно е прераснал в масов бой”, каза адвокатът.

В пледоарията си той посочи, че обвиняемият Ангел е изпаднал в шок, като пред очите му е попаднала бухалката на нападателите им. Той я взел и нанесъл удар по главата на пострадалия, но по думите на адвоката, същият не е разбрал какво прави.

Според защитниците действията им могат да бъдат квалифицирани като самозащита. Адвокат Мирослав Каварджиков, който защитава третия задържан, каза, че обвиняемият има нужда от медицинска помощ, защото след нанесения удар по време на боя, има проблем със синусите. Той също пожела по-лека мярка за своя клиент.

Тримата обвиняемия казаха в последните си думи, че искат да излязат на свобода, а Петров допълни, че не се чувства добре, защото е изгубил много кръв след нападението. Съдът, след като изслуша всички, не се съгласи с думите на адвокатите, че има неизбежна отбрана, въпреки, че в имало провокация от страна на пострадалия. Според Пловдивския районен съд най-адекватната марка е “задържане под стража” и за тримата мъже. Определението не е окончателно и подлежи на протест пред Окръжен съд Пловдив.

Оперираха пострадия при боя в Столипиново, тримата задържани вече са с обвиненияМъжете са задържани за срок до 72 часа

Един е в болница, а трима в ареста след боя в Столипиново