„Поръчков убиец ли? Този човек няма пари да си плати тока! Като излизаше в отпуска му давах по 200 лева, за да може да изкара няколко дни в цивилизацията”. Така пловдивчанин, близък до обвинения за няколко убийства Божидар Атанасов /48/ коментира последните разкрития около „Фабриката за убийства”. Преди 10 дни Окръжна прокуратура обяви, че е повдигнала второ обвинение срещу Атанасов. Първото е за убийството на митничаря Георги Дребчев, а второто – разстрелът на наркодилъра Огнян Харизанов, по–известен като Оги Лудия. Пръв реагира бащата на Харизанов - Атанас, който заяви, че „може да се разпише на 100 места, че синът му не е убит от Атанасов”. 

След това каза, че полицията знае от години кои са истинските убийци, но те нямат нищо общо с обвинения. Възрастният мъж отхвърли и версията Божидар да е бил нает от въпросните хора.

„Явно се опитват да прикрият някого”, коментира пред TrafficNews.bg пенсионерът, но отказа да влезе в подробности,  като поясни, че не иска да последва съдбата на сина си. Хора от ъндърграунда също изразиха сериозни опасения около вероятността Божидар Атанасов да е оглавявал „Фабриката за убийства”.  

Според тях му липсвал достатъчно „интелектуален потенциал”, за да извърши престъпления от такъв калибър. Определят го като жесток и трудно контролируем, но не особено интелигентен. На брифинг Окръжният прокурор Румен Попов и шефът на полицията Пламен Узунов обявиха, че са отворени всички „студени досиета” и се проверяват още 14 убийства в областта, извършени с огнестрелно оръжие през последните 15 години. Останките от два трупа не са открити край Цар Калоян.  Предполага се, че са на двама безследно изчезнали  преди 10 години мъже. Единият от тях е дребен престъпник, известен с прякора Кардараша. Той е отвлечен от SPS и от тогава следите му се губят. Криминалистите имат предположения и за самоличността на другото тяло, но след толкова години експертизите са изключително трудни. Вероятно не по-малко трудно ще бъде и доказването на тези престъпления и свързването им с бандата на Атанасов. Обвинението ще трябва да разчита предимно на свидетелски показания. Но щом има открити останки, очевидно разследващите разполагат и със свидетели.  Доста въпроси постави освобождаването на Иван Шиеков, който бе задържан заедно с Атанасов. Той бе обявен за негов помагач, но мярката му за неотклонение бързо бе сменена от решетки на домашен арест. По данни на TrafficNews.bg прокуратурата разполага и със защитен свидетел. Обвинението за поръчителство повдигнато на Иван Карабелов от Съединение предизвика също доста коментари. Според негови познати по онова време сумата от 60 хиляди лева е била напълно непосилна за него. 

Това, което никой не отрича на Божидар Атанасов, са стрелковите му умения. Имал изключително точен мерник. 48-годишният мъж е с дебело криминално досие. Повечето му присъди, включително и последната, са за притежание и разпространение на наркотици. Синът му също е бил арестуван с дрога. Коментира се, че е замесен в грабежа на „Хепи” през  2002 г. на автомагистрала „Тракия”, когато 4-ма мъже въоръжени с автомати нахлуха в ресторанта и обраха 180 000 лева от търговци, които внасят стоки от Турция. Атанасов е заловен след преследване по пловдивските булеварди , заедно с Емил Кузев - Кузито и Александър Александров. Атанасов е разведен, когато не е в затвора, живее в жилището на родителите си. Двамата са много възрастни и много болни.

Дали предстоят нови обвинения, предстои да стане ясно. Между неразкритите престъпления е това на Кирил Василев, по известен като Киро Черния. Тънка бяла линия  от кока водеше към убийството му,  но убиецът така и не бе заловен. Това, което тогава стана ясно бе, че убиецът е професионалист, а в тялото на жертвата бяха открити 13 куршума. Друго престъпление от серията „неразкрити” е това на шефа на „Наркооп”  Васил Хълчев. Той бе разстрелян пред  дома си в Куклен 2003-та година, няколко месеца след Черния. Въпреки, че подозренията бяха насочени към един от синовете на бизнесмена, килърът все още не е заловен. Година по-рано друг бизнесмен бе разстрелян пред  дома си. 35-годишният Антон Чобанов, един от най-големите дистрибутори на хранителни стоки тогава, е убит пред гаража си на ул. „Сава Муткуров”. Съпругата  му Венета се разминава на косъм от смъртта. Килърът стреля в корема й, но след няколко операции тя оцелява. Криминалистите работят по различни версии, но престъплението също не е разкрито. 

Това са само част от „студените досиета”, по които работи специалният екип от криминалисти. Дали някоя от тези жертви ще се окаже от Фабриката за убийства, ще покаже разследването.

Парашкева Иванова