Бившият южнокорейски министър Чо Кук беше осъден днес на две години затвор за фалшифициране на документи с цел да улесни приема на своите деца в престижни гимназии и университети, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че свързаният с него скандал е задълбочил политическите различия в страната, като е разочаровал много млади гласоподаватели.

Популярен преподавател по право, Чо беше един от главните съветници на бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин и за кратко бе поста министър на правосъдието, преди да подаде оставка, след като към края на 2019 г. срещу него бяха повдигнати десетина обвинения, включително за вземане на подкуп и документна измама, предаде БТА.

Централният районен съд в Сеул призна бившия политик за виновен, че е фалшифицирал документи, за да запише своя син и дъщеря в престижни гимназии и университети, както и за търговия с влияние, за да попречи на разследване за корупция, насочено срещу довереник на Мун.

Скандалът с Чо нанесе съкрушителен удар на бившия президент покрай разочарованието на гласоподавателите от увеличаващото се неравенство и лицемерието на правителството на Мун и от неговата Демократична партия, и доведе до засилване на призивите за справедливост и реформи, отбелязва Ройтерс.

Това в крайна сметка помогна за идването на власт на сегашния южнокорейски президент Юн Сук-йол, който като главен прокурор тогава разследваше Чо, както и други корупционни скандали.