Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски – Тъпото окончателно се сдобиха с присъди. Преди седмица Окръжен съд е излязъл с решение, като за втори път тримата чуха: „Виновни”.

Припомняме, че тримата бяха арестувани през декември 2018 година, броени дни след палежа на автомобила на началника на затвора Божил Иванов. Те бяха обвинени и за палежа на колата на коменданта на затвора Стефан Николов. Жабата и Доктора имаха обвинения като подбудители, а Кюркчийски - като извършител на палежите. Спрямо Тъпото и Доктора бяха повдигнати и обвинения за притежание на наркотици в голям размер.

И тримата бяха признати за виновни по така повдигнатите им обвинения от Районен съд през май 2019 година.Спрямо Александър Господинов е взето едно общо наказание от 5 години лишаване от свобода и за двете престъпления, в които бе обвинен. Сарийски получи 2 години и 6 месеца затвор за увреждането на колата на Георгиев и бе оправдан за вторият палеж, този на колата на Иванов. Цветан Кюркчийски – 3 години затвор и 10 хиляди лева и за двете обвинения.

Господинов , Сарийски и Кюркчийски обжалваха решението на Районен съд. Делото на въззивната инстанция претърпя пълен обрат, когато Цецо Кюркчийски рязко промени показанията си, заявявайки, че на първа инстанция е бил притискан и излъган, за да „натопи” Жабата и Доктора.

Той трябвало да лъже, че Доктора  и Жабата са му поръчали двата палежа, а за награда за показанията си щял да получи условна присъда. Той се съмнявал в тези „привилегии”, но му било казано, че „няма невъзможни” неща. Изкушен от офертата, Тъпото разказала пред съда, че драснал клечката на двете коли, по нареждане на Александър Господинов и Илиян Сарийски.

Кюркчиев заявил, че всъщност той е бил автор само на единия палеж, като го е извършил по собствено усмотрение. Под натиск той признал и за другото посегателство.

Последните показания на Тъпото обаче не обърна делото. И тримата подсъдими бяха признати за втори път за виновни. Магистратите обаче намалиха присъдата на Доктора, от 5 години затвор в 3 години и 6 месеца. Що се касае за Сарийски, неговата присъда бе потвърдена и преди дни той е бил „прибран” в затвора. Зад решетките е и Цветан Кюркчийски.

Как протече съдебната сага около палежите може да проследите ТУК:

Обрат по делото за палежите на затворническите шефове: Цецо Тъпото смени показанията сиТвърди, че излъгал под клетва, за да получи условна присъда

Доктора, Жабата и Тъпото, обвинени за палежа на колата на шефа на затвора в Пловдив – с присъди

Цецо Тъпото пред пловдивски полицай: Доктора поръча палежите, заплашваше ме! С Жабата го планирахаГосподинов и Кюркчийски разпитвали за адреса на шефа на затвора

Ключов свидетел срещу Доктора, Жабата и Тъпото: Райфъла поръча палежите, даде 5 бонаТримата предложили на Батмана парите, но му се видели малко