Изненадващи нови показания могат да обърнат делото срещу Доктора, Жабата и Тъпото, подсъдими за два палежа в Пловдив. Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски – Тъпото отново застанаха пред съда, обжалвайки наложените им на първа инстанция, присъди.

Припомняме, че тримата бяха арестувани през декември 2018 година, броени дни след палежа на автомобила на началника на затвора Божил Иванов. Те бяха обвинени и за палежа на колата на коменданта на затвора Стефан Николов. Жабата и Доктора имаха обвинения като подбудители, а Кюркчийски - като извършител на палежите. Спрямо Тъпото и Доктора бяха повдигнати и обвинения за притежание на наркотици в голям размер.

И тримата бяха признати за виновни по така повдигнатите им обвинения от Районен съд през май 2019 година.Спрямо Александър Господинов е взето едно общо наказание от 5 години лишаване от свобода и за двете престъпления, в които бе обвинен. Сарийски получи 2 години и 6 месеца затвор за увреждането на колата на Георгиев и бе оправдан за вторият палеж, този на колата на Иванов. Цветан Кюркчийски – 3 години затвор и 10 хиляди лева и за двете обвинения.

Доктора, Жабата и Тъпото, обвинени за палежа на колата на шефа на затвора в Пловдив – с присъдиИ тримата бяха признати за виновни

Два пъти делото на въззивната инстанция беше отлагано. По време на първото заседание Кюркчиев се яви без адвокат, тъй като последният се отказа от делото, а съдът не бе назначил навреме служебен защитник. При втория опит да се даде ход пък, Цветан не се появи, тъй като не бе получил призовка и не бил открит на адреса си.

Още тогава TrafficNews  съобщи, че Тъпото бе издирен и арестуван, а след два дни му бе взета нова мярка - „задържане под страж”. Мотивите на председателя на състава бяха, че Кюркчиев не е изпълнявал разпоредбата на по-леката мярка, както и че си е сменил адреса без позволение и без да уведоми прокуратурата.

Цветан Кюркчийски – Тъпото отново в ареста, напуснал квартирата си без позволениеТой бе докаран в съдебна зала, където прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража

В крайна сметка на 28 януари бе даден ход на делото. Изненадващо преди пледоариите на адвокатите, Цветан Кюркчиев пожела да даде обяснения. Пред магистратите той заявил, че се отказва от всичките си показания от ареста му преди повече от година до днес.

Той трябвало да лъже, че Доктора  и Жабата са му поръчали двата палежа, а за награда за показанията си щял да получи условна присъда. Той се съмнявал в тези „привилегии”, но му било казано, че „няма невъзможни” неща. Изкушен от офертата, Тъпото разказала пред съда, че драснал клечката на двете коли, по нареждане на Александър Господинов и Илиян Сарийски.

Вчера обаче, Кюркчиев заявил, че всъщност той е бил автор само на единия палеж, като го е извършил по собствено усмотрение. Под натиск той признал и за другото посегателство.

На Цветан били предоставени разпитите на един от основните свидетели по делото – Цветан Господинов – Батмана. В тях той разказал за срещи между Жабата и Доктора в заведение в Кючука, за заговорите за палеж между двамата, както и за парите, които му били предлагани. Спрямо тези показания, Цветан Кюркчев трябвало се придържа при даването на обяснения.  Било му наредено още, че трябва да каже, че е станал свидетел на разговор между Сарийски и Господинов, в който се правили плановете за запалването на колите. Това били обаче думи на Батмана, а Цветан никога не бил виждал Александър и Илиян заедно.

За финал, Цветан категорично заявил, че другите двама подсъдими са невинни и дори натопени. Кюркчиев пое вина за един от палежите, но не и за втория.

За невинност пледираха и защитниците на Сарийски и Господинов. Според Емануил Йорданов обвинението срещу Александър Господинов е една „добре обиграна постановка”.  Той поиска оправдателна присъда за Доктора. Такова искане бе отправено и от адвокат Николай Гунев, защитник на Илиян Сарийски. Според него в обвинителния акт е описана фактическа обстановка, която не е подплатена с доказателства.

Съдбата на тримата подсъдими сега е в ръцете на съдебния състав. В рамките на законоустановения срок, Окръжен съд ще се произнесе с решение. До тогава Доктора и Тъпото ще останат в ареста. Сарийски е с по-лека мярка за неотклонение.

Ключов свидетел срещу Доктора, Жабата и Тъпото: Райфъла поръча палежите, даде 5 бонаТримата предложили на Батмана парите, но му се видели малко