Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски – Тъпото получиха своите присъди. Тримата бяха арестувани през декември, броени дни след палежа на автомобила на началника на затвора Божил Иванов. Те бяха обвинени и за палежа на колата на коменданта на затвора Стефан Николов. Жабата и Доктора имаха обвинения като подбудители, а Кюркчийски - като извършител на палежите. Спрямо Тъпото и Доктора бяха повдигнати и обвинения за притежание на наркотици в голям размер.

И тримата бяха признати за виновни по така повдигнатите им обвинения. Спрямо Александър Господинов е взето едно общо наказание от 5 години лишаване от свобода и за двете престъпления, в които бе обвинен. Сарийски получи 2 години и 6 месеца затвор за увреждането на колата на Георгиев и бе оправдан за вторият палеж, този на колата на Иванов. Цветан Кюркчийски – 3 години затвор и 10 хиляди лева и за двете обвинения.

Заседанието днес започна с очна ставка, поискана от държавното обвинение, между Цветан Кюркчиев и Цветан Господинов – Батмана. Оказа се, че последният е получил амнезия и не помни нищо от казаното в досъдебното производство. Той дори отрече да познава и да е виждал Тъпото.

„Не знам” и „Не помня” бяха отговорите на Батмана на задаваните от прокурор Ангелчовска въпроси, свързани със случая.

В заседанието бе семейството на покойния шеф на пловдивският затвор – Божил Иванов. Съпругата му, синът му и дъщеря му бяха конституирани като частни обвинители, тъй като те се явяват като негови наследници.

След прочитането и приемането на всички доказателства, експертизи и протоколи, магистратите решиха, че съдебното следствие е изяснено от фактическа страна и се пристъпи към пледоарии.

Прокурор Ангелчовска  представи всички налични доказателства по случая, като заяви, че в кориците на делото се съдържат достатъчно данни, че тримата обвиняеми са автори на вменените им обвинения. Спрямо Илиян Сарийски е повдигнато обвинение за подбудителство за палежа на колата само на Георгиев. Няма достатъчно доказателства, за да се говори, че Жабата е съпричастен и към втория палеж, този на джипа на Иванов.

Доктора и Кюркчийски пък са с две обвинения – за двата палежа и за притежание на солидно количество дрога.

Според прокуратурата мотивите на последните двама са отмъщение, заради наложените им по време на предишни задържания, административни наказания.

„По безспорен и категоричен начин се доказва, че Господинов е подпомагал и подстрекавал Кркчийски при палежа. Той го е заплашвал и притискал. Този факт е безспорно доказан от самопризнанията на Цветан в досъдебното производство. Що се отнася до дрогата – и у двамата обвиняеми са намерени високо рискови наркотици на стойност над 5 хиляди лева”, заяви Ангелчовска. Тя поиска 6 години затвор, при първоначален строг режим за Доктора и 10 хиляди лева глоба. За Жабата държавното обвинение пледира за затвор, в рамките на средния предел, а за Кюркчийски – 6 години лишаване от свобода и 10 хиляди лева глоба.

Не на такова мнение, за вменяване на вина, бяха тримата защитници – адвокат Йорданов, Гунев и Тюфекчиев.

Според Емануил Йорданов обвинението срещу Александър Господинов е една „добре обиграна постановка”.  Той изтъкна, че никъде няма обоснованост в мотива на престъплението, както и преки доказателства за авторството.  Що се отнася до основните свидетелски показания, тези на Тъпото, защитникът ги описа като скалъпени и противоречиви.

„Клиентът ми е един интелигентен човек, зъболекар и със сериозна връзка. Няма как той да си рискува спокойния живот, въвличайки се в такова престъпление. От свиделите, разпитани до момента, никой не каза категорично, че Александър е поръчал палежа. Няма данни, че той се е срещал с Кюркчийски.  Разпита на Цветан Господинов не убеди никой в тази зала за съпричастността на Александър. Самопризнанията на Кюркчийски – коренно различни с данните от експертизите. И за дирите от запалителна течност, такива липсват, и за тубите с гориво, и за ръкавиците. За наркотиците – къде са документите, че тази къща действително е на клиента ми и къде е описано кой я стопанисва. По време на претърсването, клиентът ми е липсвал, няма и отпечатъци по пликовете”, защити Йорданов клиента си.

Той поиска оправдателна присъда за Господинов. Такова искане бе отправено и от адвокат Николай Гунев, защитник на Илиян Сарийски. Според него в обвинителния акт е описана фактическа обстановка, която не е подплатена с доказателства.

„Обвинението е за подбудителство, но според закона, за да има такова две лица трябва да се срещат и едно от тях да подбуди другото за извършване на престъпление. Никъде не е отговорено на въпросите -  имало ли е среща между Кюркчийски и Сарийски, къде и кога. Такива доказателства няма. Това са свободни съчинения от страна на прокуратурата. Искаме оправдателна присъда”, заяви Гунев.

Последен пледоариите си представи адвокат Николай Тюфекчиев. Той напълно се съгласи с колегите си за това, че липсват доказателства за авторство, макар клиентът му да признава вина.

„Трябва да се вземе предвид смекчаващите вината обстоятелства, а именно признаване на вина и съдействие на органите на реда. Размера обаче на исканото наказание е прекалено високо, за обвинението в държане на дрога. Той не е разпространявал, нито употребявал. Били са му дадени, за да ги пази само един ден. Не е нормално за ден притежание да му наложите 6 години затвор. Искаме минимална присъда”, поиска защитникът на Тъпото.

За финал думата беше дадена на тримата обвиняеми. Сарийски и Господинов поискаха оправдателни присъди и не признаха вина. Кюрчиски пък заяви, че е виновен и иска минимално наказание.

В рамките на близо три часа съвещание, съда излезе с решение. То не бе прието добре и от тримата, които заявиха, че ще обжалват присъдите си на по-горна инстанция.

Ключов свидетел срещу Доктора, Жабата и Тъпото: Райфъла поръча палежите, даде 5 бонаТримата предложили на Батмана парите, но му се видели малко

Цецо Тъпото пред пловдивски полицай: Доктора поръча палежите, заплашваше ме! С Жабата го планирахаГосподинов и Кюркчийски разпитвали за ад

Доктора, Жабата и Цецо Тъпото застанаха пред съда за палежа на джипа на шефа на затвораБившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов поиска отвод на прокурора и съдията

Доктора, Жабата и Тъпото в ареста за палежа на джипа на шефа на затвора, преместиха Райфъла в СофийскияЕкипи на Криминална полиция и прокуратурата работят денонощно, за да разкрият престъплението