Две от пловдивските автошколи са били хванати да вписват курсисти в регистрационните книги, а всъщност те не са били физически в школата. Проверките във фирмите е станало по време на теоретични занятия. Униформените установили по-малка бройка на курсисти в залата за обучение от колкото са вписани в книгите за рапорт. При направена справка се оказало, че лицата са напуснали пределите на страната.

Специализираната операция е започната още в началото на август по разпореждане на директора на ОД на МВР - Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. До днес са проверени 28 автошколи от общите 60 в Пловдив. В две от тях са констатирани сериозни нарушения, научи TrafficNews.

Униформени са влезли в средата на август в учебния център „Милко 06”, намиращ се в Тракия. По време на проверката е констатирана разлика между присъстващите курсисти и такива вписани в регистрационната книга. Едно лице е липсвало, но е отбелязано като присъстващ.

Това е бил 48-годишен мъж, който е бил проверен в системата на МВР. Оказало се, че същият е извън страната.

Проверките продължили и в друг център за обучение на шофьори - "Димитров – АМП".  Там пък е установено, че 5 души липсват, но въпреки това са вписани в дневникът за присъствие. И за тях е било констатирано, че са извън България. Това са били 4 жени и един мъж, всички от ромски произход, живеещи в Пловдив.

Наш репортер се свърза със собствениците на въпросните школи. И двамата - Милко Радифов и Митко Димитров отрекоха да е имало проверка във фирмите им и заявиха, че не знаят за какво става въпрос.

„Няма такова нещо, не са констатирани нарушения.  Най-вероятно е станало грешка. Аз не съм уведомен, имаше проверка на икономическа полиция, но от там не са ме търсили повече”, заяви Милко Радифов пред репортер на TrafficNews.

Подобно отсъствие е честа практика при почти всички учебни центрове. Свързахме се с бивши и настоящи авто инструктори, които споделиха, че голяма част от курсистите всъщност не посещават модула по теоретична подготовка. Те се вписват фиктивно в дневниците, а всъщност се подготвят сами вкъщи.

Теорията по време на курсовете е задължителна. Задължително е присъствието на курсистите на заниманията и обясненията на Закона за движение по пътищата. Допускат се отсъствия, но техният брой се определят с наредба. Факт е обаче, че има много кандидат шофьори, които не стъпват в школата нито един път. Тази порочна практика е от години, а всеки по веригата си затваря очите.  

Днес се проведе и акция с обиски и претърсвания в кабинетите на ръководството на ДАИ в сградата на Автотраспорт на Сточна гара. Тя се е ръководила от ДАНС и е по повод сигнал за подкуп. Както TrafficNews съобщи, преди два месеца служител от ръководството на ДАИ е поискал рекорна сума, за да прикрие нарушения, които биха довели до отнемането на лиценза й. Собственикът на компанията е подал сигнал в ДАНС и служители на агенцията са поставили въпросния служител под наблюдение. 

Транспортен бос подал сигнал срещу ДАИ, след поискан рекорден рушветДнес в ДАНС са разпитвани собственици на транспортни фирми, чийто наказателни постановления са били отменени