24-годишният Лазар Крумов се изправи пред съда днес, затова че прегази и уби възрастна жена в пловдивското село Маноле. Младежът изцяло призна вина пред магистратите от Окръжен съд и получи минимално наказание за деянието си. В залата присъстваха близки на Лазар, както и семейството на починалата Василка.

През лятото на 2019 година, Лазар продавал кокошки на 79-годишната Василка Димитрова от Маноле. След като се качил в управлявания от него камион,  при каране на заден вход не видял възрастна жена и я блъснал, в следствие на което тя починала. Младежът се уплашил и избягал. След като се прибрал разказал на родителите си какво се е случило и те се обадили на адвокат и младежът веднага се предал.

На днешното разпоредително заседание адвокат Стефан Петров, който представлява защитата на Лазар поиска минимално наказание за престъплението, предвид всички смекчаващи вината обстоятелства около инцидента и признаването на вина от младежа. Той посочи също, че Лазар е избягал, защото е разбрал, че идва синът на възрастната жена, който бил лош и щял да ги набие. Младежът бил с 12-годишен спътник в камиона.

Пред магистратите Лазар беше лаконичен:

"Не видях бабата, съжалявам. Изплаших се и избягах. След това веднага се предадох", каза младежът.

Прокурорът по делото Петър Петров поиска условна присъда за Лазар. Той изтъкна, че се касае за млад човек, който работи и не е осъждан. До момента не е имало случай, в който да му е била отнета книжката, въпреки няколкото нарушения на ЗДвП. 

Адвокатът на частните обвинители от своя страна поиска ефективна присъда, защото Лазар е блъснал два пъти Василка и не е бил сам тогава, което значи, че не е подходил сериозно и не е осигурил безопасно движение на камиона.

След изслушването на страните по делото, съдът определи наказание от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Предвид младата възраст на Лазар и това, че не е осъждан, изтърпяването е условно. Шофьорската му книжка също се отнема за срок от 4 години, което значи, че той няма да може да изпълнява работните си задължения, които включват управление на МПС. Той се задължава също да заплати и разноските на съда – 2133 лева и по 1500 лева на частните обвинители.

Пред журналисти, адвокатът на Лазар заяви, че няма да обжалват наказанието и той ще изтърпи присъдата си.