Малката Рейсиян, изчезнала преди дни от двора на имение в Болярино, сама е избягала и се е самонаранила. Това стана ясно от съвместен брифинг на прокуратурата и МВР.

"В първоначалния момент имаше данни, че детето е било отвлечено и затова се води настоящото производство. Първоначалната версия е в тази насока. Съвместните действия на прокуратурата и МВР дадоха добър резултат и детето бързо беше намерено. Беше в шок с видими наранявания. Трудно се работеше първоначално, заради езиковата бариера. Впоследствие беше назначен преводач и бяха взети всички мерки от страна на прокуратурата и полицията. Това беше сторено и динамичната работа доведе до бърз резултат. В момента, дететo е в сравнително добро състояние". Това заяви пред медиите окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

Директорът на пловдивското МВР Ст.комисар Васил Костадинов допълни, че след подаване на сигнала, около 10:30, незабавно са предприети съответните действия от тяхна страна. На място веднага са изпратени полицаи от РУ Раковски. Впоследствие е задействан и целият необходим ресурс от полицейски служители и техника, жандармерия, Специализираните Полицейски Сили, както и обучени кучета, за да се стигне до конкретна среда. Веднага са били уведомени всички районни управления на територията на дирекцията и е разпространена снимка и облеклото на детето в момента на изчезването. 

"Същевременно са включени и служители на районното горско стопанство, които с високопроходима техника започнаха да обхождат района. Всички тези действия бързахме да ги извършим още в светлата част на деня. Бяха претърсени всички необитаеми постройки, жилища и халета около селото. Тези действия до 18:00ч. не дадоха резултат. Включиха се и множество жители на селото и информацията се разпространи бързо и около 18:30ч. получихме сигнал, че се чуват звуци и детето беше намерено. Детето беше прегледано, и в по-спокойна обстановка започнаха разговорите. Няма как да влизаме в детайли относно нараняванията, защото в момента се извършват експертизи", допълни още началника на МВР.

Наблюдаващият прокурор Костадин Паскалев заяви, че делото е започнало с квалификация за отвличане на непълнолетно лице.

"Извършени са два огледа на два отделни обекта. Разпитани са множество свидетели. Извършена е съдебномедицинска експертиза, която освидетелства състоянието на детето. Констатирани са две увреждания по тялото и главата на детето. При така събраните доказателства е за извършено самонараняване. Обяснено е от него как е станало и съвпада с телесните увреждания и механизма на тяхното установяване. Най-правдоподобната версия към момента е за инсцениране. Засега няма замесен друг човек. Единственият човек е самото дете, а причините все още ги установяваме", допълни Паскалев.

Той каза още, че с цел проверка е бил извършен и следствен експеримент на място, с участието на детето, за да се изясни как точно са се случили нещата. Експериментът е показал, че за момента всичко се потвърждава напълно.

"До момента е ясно, че бащата има придобит статут, а този на майката е в процес. Според тях става въпрос за отвличане. До момента те не са запознати със събраните до момента доказателства", посочи Паскалев относно родителите на детето.

Избягала или отвлечена? Разследват няколко версии за изчезналата Рейсиян от БоляриноСемейството на момичето живеело в имението на богат арабин

Мистерията се разплита? 12-годишната Рейсиян инсценирала сама изчезването сиДетето бе намеренo след акция на полицията в село Болярино

Малката Рейсиян изчезнала от двора на имението в Болярино, докато баща ѝ правел чайДетето никога не е излизало извън огражденията на имота, споделя запознат