Най- малко 250 души са получили фалшиви зелени сертификати от медицинските центрове в Асеновград и Раковски, съобщи районният прокурор Чавдар Грошев. Това е установена при проведена вчера операция на Икономическа полиция. Това е станало във временните имунизационни центрове в болницата в Асеновград и в частен медицински център. Задържани са трима лекари и още един човек. Трима са задържани в Раковски и Асеновград. Икономическа полиция е иззела от двата ваксинационни центъра близо 20 000 декларации за информирано съгласие, всяка от които ще бъде проверена. 

Схемата е действала от близо два месеца. декларациите, които бяха задължителни до 19 ноември , са били попълвани с лични данни на лицата, а в края на деня те са въвеждани в националния регистър и от там са издавани зелени сертификати. При проверката е установено, че лицата, които са получили сертификати по времето на ваксинацията изобщо не са били на територията на страната. 

Иззети са 12 000 декларации от МЦ "Света Екатерина" в  Раковски и 8 000 МБАЛ Асеновград. Всички те ще бъдат проверени. Към момента сме установили, че са участвали 3-4 посредници, които са вземали от 200 до 400 лева за сертификат. Предстои огромен обем работа и ще открием още лица, които са се снабдили с такива сертификати, бе категоричен Грошев. 

Образувани са две досъдебни производства , които се разследват от Икономическа полиция. "Ще работим за установяване на това дали лицата са се подписвали на тези декларации, защото е възможно изобщо да не са се подписвали" коментира районният прокурор. 

Сигналът за злоупотребите е получен на 19 ноември от РЗИ, като от инспекцията са съобщили за медицински центрове, в които има съмнителни ваксинации. "Бяха мобилизирани всички служители на Икономическа полиция, които проверяваха хората , които са ваксинирани. Цялата информация бе предоставена на Районна прокуратура, която образува досъдебни производства" ,заяви  Славчо Алексиев, началник на Икономическа полиция. 

"Всички си даваме сметка какъв е залогът, това не са дела, които ще приключат утре. Искаме всички да си понесат отговорността- както този , които са въвели неверните данни в регистъра , така и тези , които ползват фалшивите сертификати. Добрата новина е, че благодарение на екипа от прокурори и полицаи, успяхме да изградим методика, с която да разкрием както лицата, които са въвеждали данните, така и тези, които са ползвали сертификатите" коментира говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев. 

Лишаване от свобода до 5 години, глоба от 10 000 до 50 000 лева за нарушение на противоепидемичните мерки грози както нарушителите, така и организаторите на схемата. Възможно е обаче да бъдат повдигнати и други обвинения.