Районната прокуратура в Самоков разследва случая с нападнатото дете от питбул в Самоков. Стопанинът на животното ще бъде разследван за неполагане на достатъчно грижи за гръбначно животно, довело до причиняване на средна телесна повреда, съобщиха от прокуратурата.

Към настоящия момент е установено, че на 31 юли, в района на Учителския бент на река Искър, куче, порода питбул, скочило на 11-годишно момче и го нахапало. След няколкоминутна борба намиращите се наблизо свидетели на инцидента успели да разтърват кучето от детето. Животното било без намордник и водено от мъж, който не направил никакъв опит да го издърпа от момчето, а само пуснал повода. Веднага след инцидента той напуснал местопроизшествието заедно с питбула и придружаващите го двама мъже.

Момчето било транспортирано до лечебно заведение за оказване на медицинска помощ.

В хода на разследването са разпитани свидетели, извършени са разпознавания, назначени са съдебномедицинска и ветеринарномедицинска експертизи.

От направена справка е видно, че водачът на питбула - 43-годишният Д.К., е осъждан за притежание на наркотични вещества. След задържането му са направени проби за наличие на употреба на наркотици, които са отрицателни.

В хода на разследването са разпитани свидетели, извършени са разпознавания, назначени са съдебномедицинска и ветеринарномедицинска експертизи.

След запознаване с материалите по делото наблюдаващият прокурор е преценил, че мъжът следва да бъде обвинен и е задържан за 72 часа. За такова престъпление законът предвижда наказание до три години "лишаване от свобода" или пробация и глоба до 5 хиляди лева. 

В момента кучето се намира в приют и след разпореждане на наблюдаващия прокурор ще бъде взето решение каква ще бъде съдбата му.