63-годишен мъж се изправя пред съда след трагичен инцидент през 2016 година в Стамболийски. При извършени товаро-разтоварни работи, при управление на повдигателно съоръжение – автокран „Краз“,  поради намарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, е била причинена смъртта на 28-годишен мъж и средни телесни повреди, изразяващи се в счупване на кости на краката и на поясен прешлен, довело до трайно затрудняване на движението, на 31-годишен мъж.

На 12 август 2016 г., 63- годишният работел като кранист и трябвало да премести „пачки“ с бетонови траверси от двора на бившето „Топливо“ в гр. Стамболийски, върху платформа на полуремарке на камион. Двамата пострадали били общи работници и не познавали добре товарната дейност. Те се качили неправомерно на камиона и направлявали товара с голи ръце.

Обвиняемият, който трябвало да ги надзирава, вместо да спре товарната дейност при това положение, продължил извършването й, при което на три пъти поставил върху платформата на ремаркето „пачки“ с бетонови траверси. При третото поставяне, което било в най-отдалеченото за крана положение, бил задействан ограничителя за товароподемността му.

Вместо да потърси по-удобна позиция, при която безопасно да намести товара, кранистът само леко доближил крана до платформата на камиона и предприел ново преместване на товара. При това положение на „стрелата“, кранът можел да вдигне до 2 000 кг, а  действително повдигнатия товар в случая бил над 4 240 кг. Вследствие на това претоварване, стрелоподемното въже се скъсало, при което стрелата със закачения към нея товар, паднали на платформата на камиона.

Двамата общи работници били тежко ранени и откарани в болницата.  Единият от тях – 28-годишен мъж починал от травмите си на 18 август 2016 г. в болницата, а на 31-годишния му колега се е лекувал дълго време заради причинена средна телесна повреда. 

Допълнителна причина за настъпването на злополуката оказало и немарливото отношение на обвиняемия към ежедневния преглед и поддръжка на скъсаното въже, което било изоставено от него седмици преди инцидента. При това положение скъсаното въже в процеса на експлоатация се прокъсвало на различни места и не било редовно смазвано.

Съобразно заключението на извършената в хода на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза, неносеното на специално защитно облекло от двамата пострадали не е основна причина за причинените им телесни повреди, защото ударът на крановата стрела по главите и телата им е бил толкова силен, че със или без такова специално оборудване, биха настъпили причинените им телесни повреди.

По делото са разпитани множество свидетели, приобщена е относимата документация, изготвени са експертни заключения и др.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив