Най-голяма вероятност да ви откраднат автомобила има в София. На ден в столицата се крадат около 2 автомобила, показва статистиката. Според МВР у нас над 20 групи се занимават с кражби на коли. Всяка от по двама-трима души, които са задържани многократно, но нямат влязла в сила присъда. 15% от заявените тази година в МВР кражби вече са разкрити. Според статистиката за първите 9 месеца на годината в полицията са заявени 300 кражби на коли по-малко в сравнение със същия период на 2018 г., когато са били 1400. Два луксозни автомобила на стойност над 300 000 лева са откраднати от столичен хотел за 2 седмици, съобщава БТВ.

Кражбата е запечатана от охранителни камери. Маскирани мъже задигат луксозните коли, собственост на гости на хотела в „Драгалевци”, за минута – две, показват записите.

Първата кражба е на 5 септември. Колата с немска регистрация оставя редовен клиент на хотела. Изчезва точно в 3:25 ч. сутринта.

13 дни по-късно на същото място и по същото време – жертвата е семейство с бебе. И в двата случая маскираните пристигат с кола от една и съща марка и модел. Случаи като тези не са изолирани. Във фокуса на крадците през последните години основно са скъпите коли, заради по-голямата печалба при продажбата им, най-често в Близкия изток.

За крадците остават между 20 и 30% от стойността на откраднатото. „Крадците използват т.нар. машини, устройства, които по-лесно проникват в компютъра, могат да обучат ключове за автомобила, които разпознават новия ключ и по-лесно да бъдат запалени”, обясни Стоян Йотев, "Престъпления свързани с МПС", ГДНП.