61-годишният кипърец Димитракис Пирилис, който прегази и уби мъж във фермата си в Болярино след кражба, се изправи пред Апелативен съд-Пловдив, за да обжалва наказанието си наложено му от Окръжен съд.

На по-ниска инстанция кипърският фермер получи 2 години и 4 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок, след като изцяло призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Освен условното наказание, той  бе лишен от шофьорска книжка за 4 години.

Недоволни от наказанието наложено от Окръжен съд останаха и близките на пострадалия, които настояват подсъдимия да бъде осъден на 4 години лишаване от свобода ефективно и да бъде лишен от правоуправление на МПС за срок от 7 години.

Кипърецът, прегазил и убил крадец край Пловдив, откровено пред TrafficNews за страха, разочарованието и продължаващите кражбиБлизо 1000 са жалбите на кипъреца, подадени в полицията

В днешното заседание, наблюдаващият прокурор и защитата на Димитракис поискаха делото да бъде рестартирано. Според държавното обвинение, самопризнанията на кипъреца не се подкрепят от доказателствата, а адвокатът му изтъкна, че фермерът е подгонил крадците, влезли в стопанството му, и е блъснал единия от тях в нива, която по същество не е път, затова и няма как Димитракис да бъде подведен под отговорност за престъпление по Закона за движение по пътищата.

Адвокатът на пострадалите от своя страна настоя наказанието да бъде завишено и делото да не се връща на първа инстанция. Той пледира за ефективна присъда.

Димитракис Пирилис от своя страна пожела да бъде оправдан.

Фатално! Кипърец блъсна и прегази три пъти ром крадец край ПловдивСрещу него ще бъде повдигнато обвинение за предумишлено убийство

Как се стигна дотук?

Кипърецът живее в България от 2002 година. След като се преместил, той закупил земеделски земи и направил кравеферма в землището на село Болярино. В стопанството често ставали кражби на животни и имущество, за което били подавани сигнали в полицията. Поредното посегателство било на 8 срещу 9 май 2019 г. Тогава от фермата били отнети пет крави. Поради тази причина, всяка вечер, Димитракис започнал да обикаля с автомобила си около фермата, за да я пази и следи за крадци. На 10 май 2019 г., около 22,30 часа, той отново излязъл да направи обход с колата. Половин час по-късно забелязал група мъже да извеждат шест крави от стопанството му.

Първоначално Пирилис бил слязъл от автомобила, но се уплашил, качил се в колата, угасил фаровете и се заключил. Страхувал се, че мъжете може да го нападнат. Той видял как крадците извели животните през загражденията и се насочили към близката нива, засята с люцерна. Оттам трябвало да отведат кравите на автомагистрала „Тракия“ и да ги натоварят на бусове. Кипърецът знаел за пътя на животните, понеже и преди ставали кражби от фермата му по същата схема. Обвиняемият потеглили с колата след групата мъже, които водели животните. Движел се с около 20 км/ч, първоначално със загасени фарове на автомобила, като в един момент ги светнал, за да сплаши крадците и да спаси кравите. Щом го видели, мъжете се разбягали из нивата. Животните се насочили към стопанството. В това време Пирилис направил два десни завоя в нивата, за да се върне обратно към фермата, но в този момент нямал видимост и блъснал с автомобила единия от мъжете . По-късно Петър Гаджанов починал от нараняванията си. При катастрофата е пострадал още един мъж, като му е била причинена лека телесна повреда.

Жители на 4 села в Пловдивско подкрепят кипъреца, прегазил и убил крадец в БоляриноФермерът изцяло призна вината си