Българинът Ромео Русков, който беше екстрадиран от Чикаго заради групово изнасилване на 14-годишно момиче преди 21 години, вече трета седмица се намира в затвора в Пазарджик. За случая TrafficNews.bg ви информира още в началото на месеца. Русков е извършил отвратителното деяние с още двама свои приятели – Емил Христев – Джони и Петьо Тодоров – Банаша. Тримата заплашили момичето да не разказва на никого за случая, но тя споделила на приятелка, приятелката на баща си, а бащата на училищния директор.

Тримата са прибрани в ареста, но 4 месеца по-късно са освободени. Джони и Банаша получават присъди от по 5 години затвор, Ромео обаче се укрива в Америка.

Твърди се, че му е помогнал високопоставен полицейски служител, който бил гадже на майка му – сексапилна местна сервитьорка.

21 години ужасът за Йорданка – изнасиленото през февруари 1993 година момиче не спира, защото се налага да дава многократно обяснения. В момента тя е напуснала Пазарджик.

Причината Ромео Русков да бъде осъден е прокурор от родния му град Пазарджик, който изравя делото след 13 години и възобновява разследването. Паун Савов през 2006 година е трябвало да реши дали да възобнови делото и то да завърши в отсъствието на изнасилвача Ромео или да изчака да изтече давностния срок и случаят да приключи без присъда.

„Избрах да възобновя делото, да се проведат всички процесуално-следствени действия, да се съберат всички възможни доказателства по този начин и евентуално тогава да се прецени каква да бъде съдбата”, разказа пред TrafficNews.bg прокурорът.

Разследването среща редица трудности, защото 13 години по-късно свидетели се намират все по-трудно.
„Разследването течеше много трудно по ред причини – едната, от които – самата пострадала вече не живееше в Пазарджик, а се беше изнесла в друг гард”, казва прокурорът.

Любомир Илков е един от местните журналисти, които следят случая от самото начало.

„Още по-любопитно ми стана, че упълномощеният адвокат е Марин Марковски – говорих с него – той твърди, че е имал надлежно пълномощно от Русков, но заслугата е на прокурор Паун Савов, че възстановява разследването срещу Ромео Русков”, казва Илков.

В крайна сметка през 2009 година обвинителният акт срещу Ромео е внесен в съда. Малко по-късно той се сдобива с осъдителна присъда.

„Удовлетворен съм – това беше първата крачка за постигане на някаква справедливост – дело, което дълго време не беше разследвано и беше стояло спряно и нямаше убедителни изгледи да приключи по този начин”, разказва прокурорът.

Ромео Русков каца у нас с полет от Истанбул, след това преспива в софиийския затвор и е отведен зад решетките в Пазарджик.

„Предполагам, че му е доста тежко в затвора, да не говорим, че той никога повече няма да има право да се върне в Америка, но, който каквото си е надробил, това ще си сърба”, казва Любомир Илков.
Заради изнасилването на Йорданка, до 2018 година Ромео Русков ще обитава килия на затвора в Пазарджик, в която е настанен от няколко дни.

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК

TrafficNews.bg