Тринадесет души са арестувани след протеста в София снощи. Това съобщи по верме на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев. Вече е повдигнато и едно обвинение за извършени хулигански действия. Мъж е задържан за 72 часа, като предстои да се  гледа мярката му за неотклонение. Той е с криминални регистрации и в момента изтърпява условна присъда. 

Спецпрокуратурата е разпоредила издирването на няколко лица. В момента се преглеждат записи от видеокамери, клипове, снимани с телефон по време на протеста. Извършени са огледи от полицаи, а най-вероятно съвсем скоро ще бчъдат привлечени като обвиняеми още няколко лица, разкриха от прокуратурата.

Сред задържаните има и двама тийнейджъри, като по случаите е взето отношение по Закона за закрила на детето. Написани са актове на родителите им. 

Припомняме, че напрежението по време на шестия ден от протестите ексалира след 22:00 часа снощи, когато трима младежи се качиха на Партийния дом и опънаха транспарант. След това те застанаха на входа на канцеларията на Народното събрание, която е в бившия Партиен дом и изместиха полицаите, които бяха без щитове и каски. Това наложи жандармерия да заварди входовете към Партийния дом, а към тях полетяха предмети и бомбички. В резултат на това един от младежите пострада. Самата полиция не отговори на провокацията.

Група от 7-8 души пък налитала на полицаите, като ги замервала с бомбички и бутилки. 

 

"Наложи се колеги да се опитат да запазят както институцията, така и живота на гражданите. Искам чисто човешки да призова онези групи от млади хора, които хвърляха вчера самоделни взривни устройства, да се замислят дали не е възможно да пострадат невинни граждани, майки с деца, представители на медиите, или някой друг", апелира Хаджиев. 

Той потвърди, че има двама ранени униформени - жандармерист е с прорезна рана в областта на лицето, а полицай е бил ритан от протестиращи. Хаджиев обясни, че на всички органи на реда е указано да не използват физическа сила, макар законът да им позволява да го правят, ако бъде проявена агресия към тях самите. 

"В момента полицията е единствен гарант за спазване на обществения ред и правата и свободите на хората. Няма да поздволим определени лица да опорочат мирния протест. Никой няма да наруши правото ви на мирен протест - ние сме гарант за това нещо", каза Хаджиев.