Златните монети, за които в разследване на Антикорупционния фонд бизнесменът Илия Златанов твърдеше, че са изчезнали след изземането им при ареста на неговия сина, са открити в дома му. Това обявиха от Специализираната прокуратура по повод вчерашната акция в дома на Златанов.

"В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури. Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства - монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18 февруари 2020 г. и 26 март 2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на "ИЗАМЕТ 1991" ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването", съобщават днес от Специализираната прокуратура.

Оттам уточняват, че "монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери".

"Продължава огледът на останалата част от иззетите на 7 юли 2020 г. веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост", добавят от Спецпрокуратурата.

Новината получи коментар и лично от главния прокурор Иван Гешев. На официалния си профил в "Туитър" той призова представителите на Антикорупционния фонд да поднесат извинение за обвиненията за заграбване на имуществото на Илия Златанов, като нарече твърденията им хибридни атаки.

Главният прокурор: Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работаТой приложи и две снимки на златни монети и отворен сейф с документи