Иво Даскалов, по прякор Лудия, отново е атакувал мярката си за неотклонение. Той, чрез своите адвокати е подал жалба до Апелативен съд за освобождаване от ареста.

Днес Лудия не се изправи пред магистратите, тъй като е отказал участие в заседанието. Въпреки това защитата му в лицето на адвокат Константин Давчев, са поискали домашен арест за Даскалов.

Припомняме, че  Лудия бе задържан през юни, след като срещу него са събрани доказателства, че е участвал в отвличането на Фарук Манаф. Младият мъж е бил отвлечен и изтезаван, а след това са му били подхвърлени наркотици, за да бъде арестуван и да не се разприказва. По досъдебното производство по случая като обвиняеми са привлечени полицейският служител Атанас Качаков, както и двама криминално проявени лица. Случаят получи гласност след арестите в Трето РПУ, при които бе задържан и началникът на районното Самуил Хаджиев. Той самият бе обвинен , че неправомерно е наредил на свои служители да изземат записите от камерите на обектите на Околовръстното от нощта на катастрофата. 

Спрямо Даскалов е повдигнато обвинение по чл. 142 ал.3 т.3 вр. ал.2 т.2 и т. 6 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 от НК – за отвличане, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост,  деянието е извършено от четири лица, между които и лица от състава на Министерството на вътрешните работи.  

Адвокатите на Лудия: Обвинението за отвличане е съшито с бели конци

Въпреки желанието си да се прибере у дома, магистратите порязаха мераците му и го оставиха зад решетките. Още преди седмица Окръжен съд му е отказал освобождаване и не е уважил жалбата му за по-лека мярка.

Апелативните магистрати прецениха, че правилно Окръжен съд – Пловдив е отказал промяна на мярката за неотклонение спрямо него, като определението за това е законосъобразно и обосновано. Налице са данни за извършеното деяние, които се откриват в показанията на пострадалия Манаф и на обвиняемия Даскалов, които са достатъчно, за да се направи обосновано предположение за съпричастност на Лудия към деянието, за което му е повдигнато обвинение. 

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, има опасност Даскалов да извърши престъпление. Тази опасност произтича от лошите му характеристични данни, тъй като е осъждан два пъти до сега, както и от механизма на извършване на отвличането. 

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Медията ни научи, че към този момент Иво Даскалов е в болнично заведение в София. Припомняме, че случаят с отвличането на Манаф, както и престъпните схеми на полицаите от Трето районно бе прегвърлен на компетенцията на Спецпрокуратурата. 

ВКП е прела, че фактите и обстоятелствата по предварителните обвинения отговарят на компетентността на Спецпрокуратурата и от 15 юли делото вече е в столицата.

Качака и Симеон Иванов искат у дома, съдът им отказаИзминаха близо пет месеца от мащабната акция на Вътрешна сигурност и Окръжна прокуратура, делото вече е в Спецпрокуратурата

Както TrafficNews съобщи, Лудия причини мелето на Околовръстното шосе на Пловдив, в което загинаха трима души. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 02.05.2021 г. при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка БМВ-Х5, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже при катастрофа на Околовръстния път на Пловдив.

Майката на една от жертвите в мелето на Околовръстното ридае неудържимо пред съда

Връщат в ареста Иво Лудия, участвал в отвличането на Фарук МанафПовдигнато му е обвинение по чл. 142 от Наказателния кодекс, очакват го до 20 години затвор

Въпрос без отговор: Как след две присъди, Иво Лудия се сдоби със законно оръжие?Тези и други въпроси, на които все още чакаме отговор от ОД на МВР- Пловдив