Над 70 млн. лв. – толкова са щели да изкарат на българския пазар наркотрафикантите от заловената в български води пратка кокаин. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата и МВР във връзка с акцията край Шабла.

169-те килограма кокаин са били намерени на 20-ина метра от брега вчера в късния следобед специално опаковани, поставени в сакове, укрепени със спасителни жилетки и вързани с въже, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той посочи, че „Гранична полиция” е започнала интензивно да патрулира в района, след като през миналия месец в Румъния били пресечни две наркопратки – от тон и от 200 кг кокаин, а освен това по крайбрежието започнали да се появяват пакети с дрогата, изхвърлени от морето, пише BTV.

Сега опасенията са, че може оказалото се у нас количество да е даже по-голямо. „По разпореждане на министър-председателя са се включили и хеликоптери на министерството на отбраната и „Гранична полиция”. Те ще извършат облитане на района, не сме сигурни, че това, количество, което сме извадили при нас, е цялото”, посочи той.

Няколко от спасителните жилетки са били празни и поради тази причина се очаква и водолази да бъдат изпратени в района.

Към момента не е установен плавателният съд, от който са били изхвърлени саковете. Не бяха оповестени данни и за задържани у нас лица във връзка с наркотрафика.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов посочи, че по първоначална информация чистотата на кокаина е много висока – около 90%.

Пред журналистите той направи и сметка за това какъв е финансовият удар по контрабандистите: „На едро в България килограм кокаин струва 80 000 лв. Тези 169 кг са на стойност 13 600 000 лв. На дребно един грам от този наркотик е 140 лв, т.е. общо е за 23 800 000 лв. В такава концентрация наркотичното вещество не се пуска на пазара, а се размесва 1:3, такава субстанция на уличния пазар би се разпространила за 71 400 000 лв”.

От МВР призоваха гражданите да сигнализират, ако видят съмнителни пакети на брега, като подчертаха, че толкова чист кокаин е изключително опасен за живота и здравето и употребата му може лесно да доведе до предозиране.

Граничарите край Шабла сбират кокаин в спасителни жилетки: 6 чувала, 170 килаВероятно дрогата е била изхвърлена вследствие на мащабната акция на румънските власти