Незаконни боеприпаси са открити при полицейска проверка в дома на двама жители на град Ракитово, съобщиха от ОД  МВР - Пазарджик. Две досъдебни производства и две преписки са образувани след проверки на служители от участъка в Ракитово и колегите им младши полицейски инспектори „Контрол над общоопасните средства“ при РУ-Велинград. В петък следобед полицаите извършили проверки в жилища на ловци на територията на Ракитово. Тя била предшествана от проверка по сигнал за бракониерски лов на диви прасета в района. Заради зачестилите сигнали за бракониерска стрелба, е организирана  мащабна полицейска акция. В момента ловът на едър и дребен дивеч е забранен, тъй като животните са в размножителен период. 

В гората полицаите засекли джип с двама мъже с ловно облекло и кучета. Последвал обиск, но у тях и в колата не са били открити оръжия и боеприпаси. В джипа били председателят на ловно - рибарското дружество в града Николай Неделчев /40/ и бизнесменът Георги Балджиев /44/. Двамата са обяснили, че са излезли на разходка с кучетата си. 

Обяснението обаче явно се видяло подозрително на служителите на реда, предвид цялото им оборудване и затова последвал  обиск в жилищата им. В дома на Балджиев униформените открили 95 патрона за ловна карабина, за които той нямал документи. Освен това липсвало законното му оръжие. Пушката по-късно е открита в дома на баща му, което по закон е нарушение. Там са намерени още 110 незаконни боеприпаси. Карабината на Неделчев също не била в дома му. Намерена е в къщата на негов познат, който нямал разрешение за това.  

Оръжията и боеприпасите открити по време на проверките са иззети. По случаите са образувани две досъдебни производства и още толкова преписки. Проверките ще продължат и на територията на останалите населени места, обслужвани от РУ-Велинград и участъка в Ракитово, коментират от областната дирекция.