Софийският адвокат Ивайло Дадански, който лятото на 2021 нападна уличния търговец Митко Чорапа, днес бе осъден. На заседанието в Районният съд той сключи споразумение с държавното обвинение, като то беше обсъдено и със защитата на Митко още преди да влязат в съдебната зала.

Така Ивайло Дадански получи наказание от 1 година и половина пробация и 300 часа в рамките на година безвъзмезден труд в полза на общество, като подсъдимият трябва да заплати в 7 дневен срок и разноските по делото.  Софийският  адвокат обаче отказа да даде на Митко каквото и да е било обезщетение, затова защитата на Чорапа обясни пред медиите , че ще заведат гражданско дело.

В крайна сметка считам, че този процес е едно добро взаимодействие между гражданското общество и между прокуратурата. Пловдив се обедини около идеята за една тотална непримиримост към подобен вид прояви и то в центъра на града, в едно културно средище. Така че ако обществото проявява винаги нетърпимост към подобни прояви, мисля че нещата ще са много по-добре в Българи, а ако си мълчим нещата винаги се замитат. Дори малкият човек може да бъде възмезден! Ако не бяха гражданите на Пловдив едва ли това дело щеше да стигне до тук.” Tова добави адвокат Иван Маринов, който е защитник на Митко.

Чорапа сподели, че е доволен от наказанието за нападателя му и вярата в Бог му помага за всичко, което се е случило.

Вижте какво каза адвокатът на Митко -Иван Маринов:

Припомняме, че адвокатът стопанисваше под наем питейно заведение в “Капана“. Той познавал Митко, тъй като го виждал многократно да продава чорапи в близост до кафенето му.

Собственик на бар нападна и удари Митко Чорапа в Капана, прокуратурата се самосезираПловдивчани призовават да се бойкотира въпросното заведение

Митко изкарва прехраната си като продава чорапи в центъра Пловдив, предимно в “Капана“. Пловдивчани го познават като добродушен и кротък и е уважаван и харесван от по-голямата част от посещаващите и работещите в квартала. 

На 27 май миналата година, Митко вървял сам по улица в квартала, като носил през рамо чанта с чорапи за продан, а в ръцете си държал пакети с чорапи. От двете страни на павираната улица били разположени търговски площи с маси за клиенти на заведения, едно от които било на софийския адвокат.

Когато видял Митко, той агресивно му препречил пътя, като му поискал обяснение защо до момента не му бил върнал чадър, който преди време му бил дал. Добродушният търговец  от своя страна обяснил няколкократно, че нямало как да му върне чадъра, тъй като го бил забравил в едно заведение и когато се върнал не го бил намерил. Това ядосало адвоката, който поискал да му плати сумата от 200 лева за чадъра. Митко му казал, че няма възможност да плати толкова пари. В резултат на това, софиянецът  започнал да крещи, рязко издърпал с ръце пакетите с чорапи от ръцете на Митко, ритнал ги с крак във въздуха и ги разпилял по улицата. Въпреки, че наоколо имало много хора, собственикът на заведението продължил с невъздържаните си и арогантни действия. С нов ритник продължил да разпилява пакетите с чорапи, след което се приближил към Митко и го ударил с главата си в лицето. От удара Митко залитнал и направил няколко крачки назад. Адвокатът се запътил отново да го удари, но бил спрян от двама мъже, които се намирали наблизо.

Мръсни чорапи пред заведението на бияча на Митко, пловдивчани излизат на протестУниформени разпитват свидетели от Yellow dot

След случката, адвокатът затвори заведението си, а пред него се организира протест в защита на Митко и се събраха десетки пловдивчани.  Много от протестиращите захвърляха по чифт мръсни чорапи пред входа, в знак на несъгласие в подобен тип поведение. Върху фасадата се появи лист с надпис "Долу ръцете от Митко"

 

Адвокатът, нападнал Митко, затвори заведението си! Пловдивчани захвърлят чорапи пред негоРедица собственици на обекти в Капана се оплакват от Ивайло Пенов и поведението му

Чорапената революция: Митко се появи в Капана, изкупиха стоката му за минутиОсъзнавам своята грешка, но не приемам тази агресия, каза любимецът на артквартала