Към момента са иззети над 4000 предмета на Васил Божков с белези на културно-исторически ценности, при регистрирани 200. Бройката им може да достигне и 20 000. Голяма част от тези предмети са със следи от пръст, откраднати от иманяри. Тези културно-исторически ценности са собственост на българската държава. И това е само малка част от незаконните дейности на бизнесмена. Това коментира пред „Канал 3” главният прокурор Иван Гешев.

Той съобщи, че е разпоределено на ДАНС да направи проверка по сметките на Божков. По основното досъдебно производство срещу бизнесмена ще бъде проверявано и дали бизнесменът е финансирал политически проекти.

Дали е възможно да се разнасят суми в чували? Чисто теоритично, както и практически, не е невъзможно. Има много свидетелески показания, че пари са превеждани от поставени кухи фирми и теглени от конкретни лица. Друг е въпросът дали се е случило с Божков. Събират се доказателства.

Главният прокурор коментира и темата защо не само Васил Божков, но и много други олигарси искат да влязат в политиката. „Моделът е един и същ. Всички те живееха щастливо в една супер правова държава, всичко беше наред, политическата и правната ни система бе уникална. В момента, в който прокуратурата повдигна обвинение, се оказа, че България не е правова държава. Опитвайки се да влязат в политическия живот, те виждат възможност да се защитят. Това показва дългогодишните зависимости, които се изграждат в България”, посочи Гешев.

Той коментира и връзката между Васил Божков и шефът на bTV. "Ако има някакви данни за извършени престъпления там, ще се следят от контролните органи и ще се види. Това е въпрос, който вие, журналистите, можете да решите", обърна се той към водещия на предаването Любо Огнянов.

Главният прокурор обясни, че Васил Божков и Цветан Василев могат да бъдат екстрадирани с политически решения.