МВР удари две групи, занимаващи се с контрабандни цигари и незаконно оръжие. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция в сградата на прокуратурата, в която участваха секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, директорът на ГДБОП-гл. комисар Ивайло Спиридонов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

С оръжието - картечни пистолети, можело да се въоръжи цяла военна част. Предстоят множество експертизи, които ще позволят да се установи ползвано ли е оръжието. То било предназначено за чужбина.
 
„В склад в столичния квартал „Слатина” са открити над 900 мастербокса цигари пот различна марка. Окончателната цифра ще е ясна утре. Били са маскирани в пакети с памперси. Привлечени са 7 обвиняеми, двама са ръководители на организираната престъпна група”, разясни Иван Гешев. 

По думите на главен комисар Георги Костов цигарите са фалшифицирани. „Една част от тези марки са на цигари, които се произвеждат в рамките на страната. Така се нанасят щети и на наши производители.  

По групата с оръжието се работело от няколко месеца. „В най-новата история на България няма такава реализация. Иззети са над 60 действащи, годни за стрелба огнестрелни оръжия”, добави той.
 
„Несигурното време и политическата криза по никакъв начин няма да повлияе на нашите действия. Няма да допуснем възраждане на контрабандата и оръжие на улицата”, категоричен бе Георги Костов.
 
„Оперативната работа по двете групи беше изключително сложна. Лицата, които се занимаваха с незаконно държане и разпространение на оръжие, бяха изключително конспиративни. Колегите от ДАТО хвърлиха неимоверни усилия по контрола на лицата, за да бъдат хванати в момент, в който правят сделка”, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и добави, че някои от задържаните лица са известни на полицията. 

TrafficNews.bg