Без да изневерява на екстравагантната си визия мнимият депутат Сергей Харварда застана пред Пловдивския районен съд по обвинение за измами в особено големи размери.

Представящият се за депутат от Продължаваме промяната, Сергей Димитров е предаден на съд за това, че на неустановени дати в периода от месец януари 2020г. до месец юли 2022 г., в Пловдив, Асеновград, Карлово, село Розино и село Брестовица е измамил множество лица, с което им е взел общата сума от 326 533,65 лв.

Делото обаче не успя да стартира и беше върнато на прокуратурата за отстраняване на неточности по обвинителния акт, които нарушават правата и на обвиняемия и на пострадалите.

В съдебната зала стана ясно, че не е достатъчно точно описано от кой колко пари са взети, като се разминават сумите, както и датите на извършване на деянието.

Подсъдимият Сергей Димитров не работил и имал нужда да си набави доходи. Същият манифестирал себе си като политическа фигура – народен представител, като за целта от 2020 г. започнал да посещава събирания на различни политически формации. „Рекламирал“ се във Фейсбук, където се представял като депутат, политик, експерт по ромските въпроси, адвокат и други длъжности. Започнал да търси  и телевизионни изяви по местни медии, а след като успял да си уреди такива, използвал кадрите от тези изяви в социалните мрежи. Успял да се снабди с неистинска служебна карта, на която бил представен като народен представител. С тази карта се „легитимирал“ навсякъде за да докаже по-лесно, че е народен представител и може в това си качество да „урежда“ услуги.

Започнал да обработва на компютърни програми изображения от течащата към онзи момент предизборна кампания и да добавя към известни политически личности и неговото изображение. С течение на времето, в ромските махали на село Розино и в село Брестовица бил изградил репутация на адвокат сред живеещите там. Те смятали, че срещу заплащане може да реши всички битови проблеми на хората от двете махали.

Мнимият депутат Сергей Димитров в съда: Питайте Промяната за мен

След като спечелил доверието на хората, подсъдимият успял измами различни хора,като представяйки се за длъжностно лице обещавал уреди узаконяване на незаконно построени имоти - на къщите им и че ще съдейства за свързване на имотите с електроразпределителната и водопреносната мрежа. Други хора заблуждавал, че като адвокат  ще им съдейства  за отпускане на кредити, за закупуване на общински имоти в Пловдив, обещавал на друг съдействие за закупуване на линейка чрез Министерство на здравеопазването, за отмяна на възбрана върху недвижими имоти и запор на трудово възнаграждение, че ще уреди закупуване на недвижими и поземлени имот, изготвяне на проекти  и съдействие за ползване на данъчни облекчения в Кралство Нидерландия.

На предстоящото разпоредително заседание трябваше да стане ясно дали Сергей ще признае описаните обстоятелства в обвинителния акт или ще пожелае  съдебният процес да продължи с разпит на свидетели и вещи лица. В предходно заседание, Сергей каза, че иска да върне сумите, които е взел, за да бъде пуснат на свобода. Районните и окръжните магистрати обаче прецениха, че има опасност ако  обвиняемият бъде пуснат от ареста да се укрие и да извърши друго престъпление и затова му бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Относно връщането на сумите, съдът се произнесе, че може да бъде взето предвид на по-късен етап в производството за по-лека присъда. 

Днес в съдебната зала присъстваха и част от ужилените от мнимия депутат.

Сергей Харварда измамил още 15 души, представял се за депутат , адвокат и общински съветник

Мнимият депутат Сергей Димитров остава зад решетките, още 30 измамени в делото