„Денислав е интроверт и болезнено срамежлив. Той е лесно податлив, неуверен, с ниско самочувствие и снижени възможности за цялостен самоконтрол. При него има данни за предоверяване и невъзможност за справяне в определена среда. Притежава цялостна незрялост. Тези особености са характерни за неговото ежедневие. При него няма аналитична дейност, която да предвиди последствията. Нужно е някой да го насочва. Има дефицит на волята.” Това са част от заключенията на комплексната съдебно психиатрична и психологична експертиза на Денислав Делчев, който беше разхождан като куче в мол „Пловдив”.

На въпрос страда ли от психично заболяване, експертите отговориха: „Те са различни видове, в този смисъл не страда. Той има разстройство от ранна детска възраст, а не болест, която да се лекува”. По думите им спрямо него са използвани всички възможни техники за подобряване на състоянието му още от ранна възраст. Имало е постоянно консултиране с психолози, работа с логопед и други. В случая, благодарение на интензивните грижи на близките, това изоставане е компенсирано и вече не е толкова съществено.

Експертизата беше приета, а делото днес срещу тримата инфлуенсъри продължи с разпит на двама свидетели – Елизабет, която живее в едно домакинство с Емили и Тихомир, и момиче работещо като касиер в ресторант в мола, която е станала свидетел на заснемането на клипа.

Заради видеото, срещу Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданове – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов е повдигнато обвинение за хулиганство с изключителен цинизъм. В него 18-годишният тогава Денислав Делчев лази вързан на каишка като куче, а тримата инфлуенсъри му подхвърлят различни предмети и му дават команди, които да изпълнява.

Куката, Чеченеца и Емили от началото на процеса твърдят, че Денислав сам е искал да се снима в клипа и дори е платил на Стоян Карапанов 20 лева, за да участва и да стане известен. В съдебната зала Денислав отрече да е плащал на инфлуенсърите, за да участва във видеото, но призна, че е дал пари за срещата с тях. По думите му 10 от тези 20 лева Стоян Карапанов е дал на обвиняемите.

Скандалният клип обиколи интернет пространството след като беше публикуван от Милен Стаматов – Готи и за броени часове събра хиляди реакции и гледания. Стаматов организира и дарителска кампания, с която да се помогне на Денислав, за който се твърдеше, че е със СОП. Парите трябваше да бъдат, за да се започнат съдебни дела срещу инфлуенсърите.

„Един ден Тошо ни се обади, за да се снимаме всички заедно в Пловдив и да правим забавни клипове за тик ток. Разбрахме се да се видим в мола. Тошо, Чеченеца, Стоян и Денислав ни чакаха пред мола. Първо пускахме лайв в тик ток. После заснехме клипа. Денислав беше абсолютно съгласен с това нещо и той държеше да се снима в клипа. Аз го заснех с телефона на Тодор и всичко беше актьорска игра. Първият път не се получи и се наложи да снимаме втори клип. Тихомир си свали колана и го сложи на врата на Денислав, той си беше абсолютно съгласен. Вторият път сам си го сложи. После продължихме да си говорим, а Денислав си тръгна със Стоян. Денислав беше изключително щастлив, че се среща с нас. Изглеждаше си нормално момче, просто малко по-свит”, разказа Елизабет Зарева. Тя коментира клипа като актьорска игра.

Обръща ли се делото за скандалния клип в мола? Денислав твърди, че не е заплашван, но го било страхМладежът отрече да е плащал, за да участва във видеото, но призна, че е дал пари за срещата с инфлуенсърите

Другата свидетелка каза, че определя случилото се нелепа ситуация. „Аз се питах къде са охраните, които трябва да поддържат реда”, допълни момичето. Въпреки неодобрението на действията на инфлуенсърите, тя разказа, че всички присъстващи на място гледали с интерес.

По делото предстои да бъде разпитан още един свидетел, който днес не се яви в съдебната зала и ще бъде изслушан в следващото заседание.

По искане на защитата на обвиняемите ще бъдат призовани и оперативния мениджър на мола и охранителите, които са били на смяна във въпросната вечер. Адвокатите пожелаха и да се разкрие дарителската банкова сметка на бащата на Денислав, за да  се обясни как са изразходвани средствата събрани в нея. По данни на обвиняемите в нея е имало 80 000 лева. Искането обаче не беше уважено, тъй като не е предмет на настоящото производство.

Следващото заседание е насрочено за 20 май.