Възрастното семейство, което бе открито мъртво след пожар в дома им в габровското село Богданчовци, е било убито. Мъжът и жената са били простреляни, а пожарът е бил умишлен с цел да прикрие престъплението, предаде bTV. 

Криминалисти от ОДМВР Габрово разследват двойното убийство, замаскирано с пожар в село Богданчовци. Стихията вилня призори миналия петък и се смяташе, че е изгорила в съня им 70-годишния Илия Спиридонов и 61-годишната му съпруга Елена, пише 24 часа. Аутопсията обаче показала, че смъртта им е настъпила вследствие на прострелване. "Установени са огнестрелни рани в сърдечната област. Засега не можем да кажем какво е оръжието заради последиците от пожара", каза говорителят на Окръжната прокуратура в Габрово Людмила Рачева.

Предполага се, че неизвестният килър е подпалил къщата умишлено, за да прикрие престъплението. Все още обаче не са готови резултатите от пожаротехническата експертиза и не се знае откъде е тръгнал огъня.

"Работи се активно, разследването е срещу неизвестен извършител, на този етап не можем да говорим за мотив", допълни Рачева. Сигналът на телефон 112 бил попаден от съсед, забелязал пламъците, в 03.50 ч. на 11 август. Той тревожно обяснил, че в горящата къща има хора. На място незабавно били изпратени екипи на районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и РУ Габрово.

Два противопожарни автомобила и шестима огнеборци се борили с огнения ад, който обаче е унищожил до основи двуетажната къща. След потушаване на пламъците, в една от стаите са намерени труповете на мъж и жена, за които се смята, че са стопаните на дома. Илия и Елена обитавали сами имота в планинското селце на около 4 км югоизточно от Габрово.

Двамата им сина живеели в града, но често навестявали родителите си. Жената била пред пенсиониране и работела в завод в Габрово, мъжът й бил пенсионер и постоянно си бил в Богданчовци, казаха местните.

Работата по случая продължава. Обвиняем няма. Досъдебното производство на този етап се води срещу неизвестен извършител.

Опожарената къща в с. Богданчовци