Британецът, причинил мелето със загинал моторист в Стара Загора, остава окончателно зад решетките. Това реши днес Апелативен съд Пловдив.

Припомняме, че 16-годишна пешеходка е с опасност за живота, а 42-годишен моторист загина при катастрофа в Стара Загора. Инцидентът стана в неделя вечерта на централно кръстовище в града.

Ударили са се лек автомобил, управляван от 28-годишен мъж, и мотоциклет. И двамата водачи са преминали на червено. След сблъсъка моторът помита двама пешеходци, един от които е тежко пострадалото момиче.

След катастрофата шофьорът се е опитал да побегне, обаче няколко младежи го наобиколили, съборили го на земята и извикали полиция.

Направени са му били два теста – единият за алкохол и втория за наркотици. Тестът за алкохол е бил отрицателен, докато втория тест е доказвал, че е употребил наркотиците амфетамин и метамфетамин.

Съдът прие, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъпното деяние, за което е обвинен, наказуемо с наказание „Лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

Като се вземат предвид обстоятелствата, при които е осъществена вменената деятелност, общественоопасният резултат, изразяващ се в настъпила смърт на едно лице и причинена двустепенна средна телесна повреда на друго, употребата на наркотични вещества, въззивният съд прие за обоснован извода на първостепенния съд, че се касае за деяние с висока степен на обществена опасност и е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Налице е и такава да се укрие с оглед факта, че последният е напуснал местопроизшествието, чужд гражданин е, на страна извън Европейския съюз. Обстоятелството, че учи в България  не води до извод, че е трайно свързан със страната.                                Определението на съда е окончателно.