Шофьор от столичния градски транспорт "изтегли" бързи кредити за над 4000 лева докато по същото време возел пътници до Ботунец. Чрез измамна схема с личните му данни Тихомир Янкуловски се оказва длъжник с пет заема, без да знае, че е кандидатствал за тях.

На 14 февруари 2018 г. шофьорът получава обаждане от фирма за бързи кредити, че закъснява с вноската по дълг и следва принудителното му събиране.

Прави проверка в кредитния регистър, от справката става ясно, че му се водят 4300 лева заеми, като всички те са изтеглени на 5 януари миналата година по електронен път с неговите лични данни.

Янкуловски обаче, заеми не е теглил и вече година и три месеца ходи по мъките, по различни институции, за да докаже истината.

На същата дата и час, когато задлъжнява, Янкуловски е бил на смяна зад волана. Возил е пътници по селските линии на столицата, конкретно тогава между София и Ботунец, според пътния му лист при работодателя.

За измамата са използвани предплатени карти на мобилни оператори и е фалшифициран подписът му. Изчисленията му показват, че за последните 15 месеца е натрупал пет пъти повече задължения - от 4000 лева сумата е достигнала над 20 000 лева.

По кредитите не е платил и една стотинка. Пред "Монитор" от полицията обясниха, че вероятно в схемата са участвали поне няколко човека.

Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране обясни, че решението по делото служи на кредитиращата организация да заличи длъжника от регистъра на БНБ.

"Лошото за финансовата институция е, че докато не бъде намерен извършителя на престъплението, търпи загуби. От Янкуловски не са търсени никакви пари и не му е съставяно изпълнително дело за сумите. Освен водените дела негативът е, че потърпевшият фигурира кредитния регистър и има лошо "досие", допълни той.