Тримата роми нападнали продавач в денонощен магазин в Габрово са двама братя и техният племенник. Имат дебели криминални досиета и са осъждани многократно. 

Освен богатия опит в извършване на различни престъпления, тримата роднини имат и друга обща черта - неграмотни са.

Йордан Асенов има завършен едва пети клас,  но по-големият му брат Петко е абсолютно неграмотен. Племенникът им Никола Монев пък стигнал чак до седми клас, но така и не се научил да пише и чете. 

Йордан извършил нападението в изпитателен срок на присъда от 2016 година. Тогава получава условно 1,3 г. за кражба на автомобил. По-големият брат Петко пък последно е осъден преди 4 години за кражба. Той изтърпял 8-месечно наказание и е освободен от затвора през април 2016 г.

Най-малкият нападател пък е лежал за грабеж през 2017 г., когато все още е бил непълнолетен. Пред съда и тримата обвиняеми казаха, че съжаляват и не са искали да се стига до бой. 

Йордан поиска да бъде освободен, защото трябва да наглежда болните си родители. Петко пък помоли да бъде пуснат, за да се грижи за 5-годишното си дете. 

И двамата работят в сметосъбирането в Габрово.

"Влязохме да си купим цигари, имаше едно момче вътре - дразнихме се с него. Излязохме вънка, ударих му един шамар, тогава дойде продавачът и ни направи забележка. Познавам го - продавача - и друг път съм бил в магазина. Продължих да си говоря с другия, обаче продавачът ме бутна в гърдите да изляза, иначе щял да ме удари. Започнахме да се бутаме и така започна боят. Брат ми ни разтърваше през цялото време" - това разказа Йордан в съдебната зала.

Двамата работят в сметосъбирането в Габрово. Служебните адвокати на обвиняемите казаха, че става дума за обикновено битово сбиване, а не за тежко умишлено престъпление. Според тях ситуацията е нагнетена от фейсбук и улицата, а ако нападателите не били от ромски произход, а от български, никой нямало сега да бъде в съдебната зала. Те настояха за по-леки мерки за неотклонение като подписка или въобще да не им бъдат налагани такива.

Според прокуратурата обаче има риск братята и племенникът да извършат друго престъпление или да се укрият, ако бъдат освободени. 

 В крайна сметка съдът реши да остави тримата побойници в ареста.

След снощния шумен погром – Габрово осъмна тихо! Ромите биячи в ареста и с обвиненияЦелият град е заварден от Жандармерия и полицаи от София, ще останат колкото е нужно