Бащата, който отвлече дъщеричката си в Елин Пелин, се е явил в полицията доброволно. Двамата с майката са подписали протокол за предаване на детето по определения им режим за контакти през лятото. Това съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето. Оттам са се самосезирали, след като майката на детето - Катерина публикува във фейсбук профила си видеоклип от отвличането. 

Както вече съобщихме, на кадрите се вижда как тя и детето излизат от къщата, придружени от възрастна жена. Внезапно обаче се появяват двама мъже, а майката тръгва обратно, за да се прибере обратно в жилището си.

Мъжете обаче се оказват по-бързи - единият от тях ѝ препречва пътя и започва да дърпа детето от ръцете ѝ. Възрастната жена се опитва да защити Катерина, която държи дъщеричката си, но другият мъж застава между нея и детето. През цялото време малкото момиченце пищи и се бунтува, но в крайна сметка, бива изтръгнато от прегръдката на своята майка. 

Извършител е Борислав Кръстев, който е главен архитект на община Елин Пелин. Той е бивш съпруг на Катерина. След развода съдът дал родителските права върху двете им деца на майката. 

Майката пише още, че родителските права са предоставени на нея, а от два месеца той държи и другата им дъщеря, без тя да има право да я вижда. Същата е заявява, че от страна на конкретни служители от отдела за закрила на детето са съставяни документи с невярно съдържание, както и че е проявявано многократно грубо и арогантно отношение към нея. Посочила е, че между двамата родители е налице сериозен конфликт, както и редица примери, които показват неглижиране на детските потребности от страна на бащата.

Баща отвлече дъщеричката си! Изтръгна я насила от прегръдките на майкатаСпоред очевидци извършител е главният архитект на община Елин Пелин

ДАЗД е уведомила отдел „Закрила на детето“ и началника на Районното полицейско управление по местоживеене на детето. Сигнализирана е и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ с искане клипът да бъде премахнат от социалните мрежи, тъй като съдържа лични данни за детето и засяга неговите права и интереси. 

„Умолявам родителите да бъдат толерантни един към друг в ситуация на раздяла помежду си.“, апелира д-р Елеонора Лилова – председател на ДАЗД.

По инициатива на Държавната агенция за закрила на детето в партньорство с Агенция за социално подпомагане, чиито структури са отделите за закрила на детето, се актуализира методическото ръководство за работа по случаи на деца, въвлечени в спорове между родителите и в риск от родителско отчуждение. Неговата цел е да укаже на специалистите от отделите за закрила на детето към конкретните стъпки за действие в случаите на родителско отчуждение чрез навременна оценка и действия за предотвратяването му, чрез ефективни подходи, насочени както към самото дете и неговите родители, така и към цялата социална и правна мрежа около семейството.