Почти три месеца Апелативен съд – Пловдив решава съдбата на д-р Иван Димитров, оправдан на първа инстанция за убийството на Георги Джевизов - Плъха. КЪм днешна дата все още няма решение дали казусът ще бъде върнат на първа инстанция или определението на Окръжен съд ще бъде потвърдена.

С наш репортер се свърза братът на Джевизов - Мухамет Джевизов.

Семейството на Плъха все още чака с нетърпение решението на Апелативен съд.

„Притесняваме се, какво ще е решението. Толкова време мина, още скърбим за Георги и искаме справедливост. Продължаваме борбата. Имаме чувство, че нарочно се бавят, а решението е взето отдавна. Децата са при майка ми, грижим се колкото можем за тях”, разказа Мухамет.

Той все още е в Германия, където работи и по думите му само той се грижи за сираците на брат си. Майка им не се е появявала от месеци в Пловдив.

„Ако отново го оправдаят, ще обжалваме. До последно ще настояваме за затвор. Не е за пари, а за справедливост”, допълни братът на Плъха.

Припомняме, че в залата на Апелативен съд, близките на Георги Джевизов настояха делото срещу д-р Иван Димитров да се върне на първа инстанция за повторно разглеждане пред друг състав.

Окръжен съд  оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок  за притежанието на незаконни боеприпаси.

Роднините на Плъха искат делото срещу Доктора да се гледа нановоСъжалявам още веднъж, не съм искал да го убия, заяви Иван Димитров

Припомняме, че трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г.,  около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.  

Доктора - невинен за убийството на Плъха! 2 години условно за притежание на оръжиеЗа първи път за 40 години ставам свидетел на оправдателна присъда за класическо убийство, коментира адв. Елдъров