Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за предлагане на сексуални услуги в София. При операцията, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, са повдигнати обвинения на 15 участници в престъпната дейност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е проведена на 28 февруари, когато са арестувани 13 от обвиняемите, в т.ч. и соченият за ръководител на групата. Двама от участниците в нея до момента не са открити и са обявени за общодържавно издирване, като издадени и европейски заповеди за ареста им.

По време на полицейската операция по задържането на участниците в групата, в част от тях са намерени и иззети общо около 200 000 лева в различни валути, за които има данни, че са придобити от престъпната дейност.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 година при висока конспиративност и строго разпределение на функциите сред участниците. Част от обвиняемите са били ангажирани с набиране и склоняване към сексуални услуги. Други - "доставяли" жени по адреси, а трети отговаряли за осигуряването на клиенти в три столични стриптийз бара.

В нощните заведения сексуална услуга се поръчвала и заплащала заедно с питието. Обичайната цена била 150 лв. за час, като към нея се добавяли разходите за хотелска стая и такси. Групата удържала 50 на сто от парите, другите 50 на сто оставали за компаньонката.

По делото са разпитани голям брой свидетели, включително пред съдия.

Спецпрокуратурата е наложила 72 часа арест на задържаните, които са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел склоняване към проституция и сексуална експлоатация, действала на територията на София.  Днес в Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за налагане на мерки за неотклонение "задържане под стража" за всеки от тях.