Защитникът на Петър Маринашки – адвокат Йордан Давчев не се яви в съдебната зала и беше глобен с 1000 лева от апелативните съдии. Близките на загиналите в мелето край пловдивското село Кадиево, определиха постъпката на адвоката като гавра и неуважение към всички присъстващи в залата.

Днес в Апелативен съд – Пловдив трябваше да се гледа делото срещу Петър Маринашки, който бе наказан с 5 години затвор при първоначален общ режим и административна санкция – отнемане на книжката за 8 години. Той обжалва наложеното му наказание от Окръжен съд, а близките на загиналите също недоволни от присъдата, подадоха протест на по-горната инстанция.

В началото на заседанието стана ясно, че от защитника на Маринашки – адвокат Давчев е постъпила молба за отлагане на процеса, тъй като е ангажиран с други четири дела в днешния ден, едно от които с начален старт - час преди настоящето.

Самият Маринашки заяви, че държи именно адвокат Йордан Давчев да е негов защитник.

Прокурорът по делото Стефани Черешанова заяви, че предишното дело за което е ангажиран е приключило повече от 15 минути преди старта на настоящето и за адвоката не представлява пречка да се яви в залата. Относно подготовката на Давчев за настоящия процес, тя допълни, че адвокатът защитава Маринашки още от началото на процеса и е наясно с всички детайли по него. Тя пожела да бъде назначен и резервен защитник за следващите заседания, а адвокат Давчев да бъде санкциониран за неявяване.

Мотивите ѝ бяха подкрепени и от адвокатите на близките на загинали момчета.

Съдът от своя страна прецени, че не е имало пречка защитникът да се яви в залата и тогава да се реши, дали делото да бъде отложено. С оглед на това, апелативните магистрати му наложиха глоба в размер на 1000 лева и насрочиха нова дата.

Следващото заседание е насрочено за 29 септември.

На излизане от съда, почернените семейства бяха единодушни, че постъпката на Давчев е шикалкавене на процеса , докато Маринашки се подвизава из плажовете на Созопол без да има влязла в сила присъда.

Бащата на едно от загиналите момчета – Тодор Бараков сподели, че всеки път пътува от Париж и изминава 3000 километра, за да присъства в залата и определи това като чисто разиграване.

Припомняме, че преди влизане в залата пред Съдебната палата  се проведе мирен протест, под надслов: ”Справедлива присъда, за смъртта на Тошко и Виктор!”.  На него се събраха десетки хора - близки и приятели на загиналите момчета, обединяващи се от идеята за по-сурово наказание за Петър Маринашки и повече контрол и ефективни присъди за агресорите на пътя.

Отново протест заради смъртта на Тошко и Виктор! Близки на момчетата искат по-сурово наказание