Мирен протест, под надслов: ”Справедлива присъда, за смъртта на Тошко и Виктор!” се провежда в момента пред Съдебната палата в Пловдив. Десетки хора, близки и приятели на загиналите момчета дойдоха пред Апелативен съд – Пловдив, обединяващи се от идеята за по-сурово наказание за Петър Маринашки и повече контрол и ефективни присъди за агресорите на пътя.

„Живеем в общество, в което убийствата при катастрофи са се превърнали в ежедневна сензация. Убийците на пътя си стоят на свобода, разхождащи се спокойно по улиците, а впоследствие получават символични наказания. Ако не се възпротивим, винаги ще носим оковите на страха, на беззаконието и на несправедливостта. Нека чрез протестната ни позиция да допринесем убийствата на хора по пътищата на страната да се наказват адекватно. Защото човешкият живот не струва 5 години, той струва всичко! И ние сме длъжни да не проявяваме бездушие, защото утре това зло може да споходи всеки от нас, никой не е застрахован!“

С тези думи един от почернените родители от мелето край Кадиево - Тодор Бараков призова за справедлива присъда за смъртта на Виктор и Тодор. На мирния протест пред съдебната палата в Пловдив, близки и приятели на загиналите момчета изразиха надеждите си Апелативният съд да разгледа внимателно аргументите в жалбите и да постанови увеличаване на наказанието на Петър Маринашки. Според тях, ако караш дрогиран, с превишена скорост, до степен, че не можеш да контролираш автомобила, има умисъл във всичките тези действия, които водят до смърт. Обжалването на присъдата е насрочено за 11 часа в Апелативен съд.

Както TrafficNews съобщи, Петър Маринашки бе наказан с 5 години затвор при първоначален общ режим и административна санкция – отнемане на книжката за 8 години. Присъдата още не е влязла в сила.

Той обжалва наложеното му наказание от Окръжен съд. Близките на загиналите също недоволни от присъдата, са подали протест на по-горната инстанция.