„80 процента от ромите карат без книжки. В крайна сметка Янко затова се е изплашил и е напуснал местопроизшествието. А не че е искал да избяга!“ Това беше част от защитната теза на адвокат Славчо Николов, който е един от защитниците на 35-годишният Янко Борисов. Мъжът е обвинен, че е причинил тежката катастрофа на Кемера в събота, в която загинаха двама мъже от София.  Той се яви с цели трима адвокати в съда начело с „тежката артилерия“ Димитър Будаков.

Прокурорът Георги Димитров емоционално разказа за ситуацията довела до жестоката трагедия. Според обвинението , в деня на инцидента Янко се връщал от сватба. Направил е опит за изпреварване, при което е закачил движещия се пред него „Фолксваген Голф“. Голфът се е завъртял около оста си , а след това се е превъртял няколко пъти по таван върху мерцедеса, в който пътувал турският гастърбайтер Хасан Тарладжан, съпругата му и сина им. При сблъсъка са загинали пътуващите в голфа Слави Коларски и Асен Беломорски. Тежко е ранена и жената на турчина , която е със 7 счупени ребра.

След сблъсъка Янко продължил без да спре , а след 200- 300 метра отбил и изоставил беемвето си. „Той го е заключил , което означава че се е притеснявал повече за собствеността си, а не за това че е оставил трупове след себе си“, възмути се прокурорът.

Шофьорът, който освен всичко друго бил и без книжка , отишъл при свой близък на Кемера, като му казал че се е ударил в дърво и поискал помощ. Същият свидетел по-късно е заявил пред полицаите, че Борисов е лъхал силно на алкохол. Той отказал да му помогне, а Янко си тръгнал за село. Пратил брат си да прибира беемвето, а той се покрил.

Когато брат му се появил на мястото на катастрофата да търси беемвето, полицаите които разследвали катастрофата изобщо не подозирали, че в инцидента е замесена и трета кола. Чудели се чий е транзитния номер, открит на мястото на инцидента, който не съвпадал с нито една от регистрационните табели на ударените коли. Асен Борисов и неговите въпроси обаче хвърлили светлина на случая и беемвето веднага било запечатано. Оказало се, че парчетата решетки и капакът на огледалото , намерени между останалите части , са негови.

Янко бил задържан на следващия ден, назначена му е кръвна проба.

Адвокатите на арестуваният шофьор заявиха, че няма никакви доказателства за вината на Янко. Изтъкнаха и чистото му съдебно минало. Мъжът работел в Германия, гледал жена си и трите си деца. Въпросната жена в съдебната зала гледаше кротко и боязливо към съдията, но навън започна да ругае и да показва среден пръст.

Тезата на адвокат Будаков бе , че катастрофите , които стават в страната се преекспонират от медиите и това води до настройване на обществено мнение и съответно до несправедливо по-тежки наказания за обвиняемите.

„Да благодарим, че и след тази катастрофа шефът на полицията си е още на мястото“ вкара черен хумор в защитата си адвокат Николов.

В крайна сметка съдията Веселин Ганев остави Янко Борисов в ареста. Решението подлежи на обжалване. По делото тепърва ще се правят нови автотехнически експертизи и ще се разпитват свидетели. 

ВИДЕО ВИЖТЕ ТУК

Още за зверската катастрофа вижте ТУК

TrafficNews.bg