Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 35-годишния Михаил М. за това, че като водач на моторно превозно средство съзнателно се ползвал от неистински официален документ – гръцко свидетелство за управление на МПС, като се легитимирал с него пред контролен орган на движението по пътя.

Михаил никога не е притежавал българско или друго свидетелство за управление на моторно превозно средство, но въпреки това шофирал автомобил, за което преди бил санкциониран по административен ред по Закона за движение по пътищата.

На 20 февруари 2017 г. обвиняемият Михаил управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Шаран“ край Пловдив, като не спазил знак „Стоп“ и бил спрян за проверка от полицейски служители. Те му поискали за проверка документите. Обвиняемият предоставил документи за собственост на автомобила, както и носеното от него гръцко свидетелство за управление, на което било изписано на гръцки език името му и имало негова снимка.

Той заявил на полицаите, че книжката била негова и изкарал курсовете за шофьор в Гърция, което не отговаряло на истината. В действителност Михаил бил придобил документа от неизвестно лица и знаел, че е фалшив. По делото е направена съдебно-техническа експертиза, чието заключение е категорично, че предоставеното гръцко свидетелство за управление на МПС е неистински официален документ.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи съдебно заседание по делото.