Да пишеш, е изкуство. Но ние, в TrafficNews.bg, винаги сме смятали, че да правиш добро, е още по-голямо изкуство. Особено когато доброто е отправено към тези, които водят тежка битка - с болестта, с мизерията, с неправдите. И най-вече към децата - малките невинни същества, които са толкова беззащитни и уязвими. 

През 2017 години екипът ни се опита да помогне на много от тях. Понякога, докато пишехме статиите, очите ни се насълзяваха. Друг път се радвахме заедно с малките победи на нашите герои. Имаше случаи, в които истински скърбяхме, защото смъртта ни изпреварваше и побеждаваше. Никога обаче не останахме безразлични. В този обзор сме подбрали съдби, с които ни сблъска изминалата 2017 година. И на които се опитахме да помогнем - така, както може да го прави една медия. Призовавахме хората за съпричастност и щедрост, разказвахме историите на хора с тежка съдба, които се нуждаеха от бърза и адекватна помощ, свързвахме ги с техни благодетели...

Равносметката? Бяха събирани огромни суми пари за операции, рехабилитации и апаратура. Такива, каквито нашите герои не можеха и да си помислят, че ще си сигурят сами. А понякога това беше жизненоважно. Без това животът им висеше на косъм. Помогнахме на родители щастието в дома им отново да се настани. На възрастни хора, които се бяха предали. На млади хора, чийто живот се беше сгромолясал още преди да разцъфне.

И сме щастливи!

Още през януари се опитахме да помогнем на едно 10-годишно момче от Куклен да живее. Преди 3 години Тарик Чинчинов беше диагностициран с остра лимфобластна левкемия. 10-годишното момче от Куклен имаше нужда от помощ. Тарик се нуждаеше от средства, за да продължи лечението си зад граница. В Турция малкото момче беше преминало успешно четири трансплантации на стволови клетки, но бяха нужни още пет, за да оздравее напълно. А средствата бяха непосилни за семейството на детето.

Пак през януари призовахме за помощ на млада майка от Пловдив, която се бори за живота си. 31-годишната Йоана се нуждаеше от 10 000 щатски долара, за да плати лечението си след раждането.

Йоана Зотева в момента живее в Пловдив, преди 4 години баща й дарява бъбрек и втори шанс за живот. През пролетта на 2016-а година Йоана научава радостната вест, че ще става майка. По време на бременността организмът на младата жена започнал реакция на отхвърляне на трансплантирания орган и се наложило бебето да се роди по спешност. За съжаление, здравето й отново се влошило и лечението било поето от специалистите в  болница „Гази Осман паша”, където Йоана останала две седмици.

Приложена й била силна терапия, за която тя и близките й дължаха на здравното заведение 10 000 щатски долара. Обърнахме се към нашите читатели за състрадателност и човещина, за да може да се събере съответната сума и Йоана да продължи да се грижи за Божидар спокойна.

В същото време млада жена от Враца се нуждаеше от спешна операция, за да живее. Сумата, която беше необходима, беше само 3600 лева, но и те бяха непосилни за нея и семейството ѝ.  Живот, измерващ се в дни – това бяха дните на 43-годишната Гергина с рак на мозъка.

Жената трябваше да бъде оперирана час по-скоро. Лекарите казаха - до десет дни. Това бяха десет безценни дни за Гергина. Дни, в които парите за операцията трябваше да бъдат събрани, за да получи шанс за живот. 

Още една млада жена се бореше с рака и имаше нужда от средства. През юни 2008 г. Христина от Кърджали разбира, че има рак на гърдата. Точно тогава тя гледа и болната си майка, която е със същата диагноза. Ден преди операцията Христина погребва майка си и постъпва в болница за частична операция, при която е отстранен туморът в лявата й гърда.

През декември 2012 г. са разкрити метастази по гръбначния стълб. Налага се операция за отстраняване на жлъчката. Взет е материал за биопсия и от черния дроб, който показва наличие на метастази и там. Поради влошаване на състоянието на Христина след лечение в България, тя решава да се лекува в Истанбул. Там състоянието й се подобрява значително. Заради липсата на повече средства обаче, Христина нямаше възможност да се лекува повече там.

Състоянието на Христина отново беше влошено и тя тежеше едва 35 кг, не можеше да се храни и дишаше трудно. 

В началото на февруари мада жена от Пловдив имаше нужда от спешна операция, за да продължи нормално живота си. Сумата обаче за интервенцията беше непосилна за нея и съпруга й. Женя Стоенчева е на 34 години. През септември 2016 година й е поставена диагноза „Киста на Тарлов”. Ефективно лечение за това в България няма. Възможностите пред нея са или операция в чужбина, или живот със силни болки в инвалидна количка.

За извършване на самата хирургична интервенция бяха необходими 37 900 евро. Комисията за лечение в чужбина отказваше финансиране на операцията.

Опитахме се да подадем ръка на Женя да се пребори с това изпитание.

Пак в началото на февруари се опитахме да помогнем на малката Александрина да проходи. Детето все още нямаше година, но му беше поставена рядка диагноза, която можеше да го лиши завинаги от възможността да проходи. Алекс е с диагноза „Фибуларна хемимелия на дясно краче” – пълна липса на малък пищял и скъсен крак с деформирани глезен и стъпало. 

Лечението, разходите за самолетни билети и 3-месечен престой в Институт Пейли, САЩ, възлизаха на 250 000 щатски долара. В дарителската сметка на Алекс имаше само 50 000 лв.

Пак през февруари едно от Златните момичета на България се бореше да спаси дъщеря си. 19-годишната дъщеря на Юлия Бойчева - Александрина, беше в битка с левкемията. 

Момичето страдаше от остра левкемия и спешно се нуждаеше от костно-мозъчна трансплантация. Болестта беше открита малко преди Александрина да навърши 18 г. След като лекарите поставят диагнозата, следва химеотерапия и лъчетерапия. Александрина се подобрява и успява да вземе матурите с отличие, започва и работа. После обаче се оказа, че болестта се е върнала.

За трансплантацията бяха нужни 250 000 евро. Два месеца по-късно дойде и добрата новина! Парите за лечението на Александрина бяха събрани. 19-годишното момиче вече беше в Лондон, предстоеше й трансплантация на костен мозък.

Ники от Коматево се превърна в кауза на TrafficNews.bg. Момченцето беше на крачка от мечтата да проходи, но имаше нужда от нас!

За да се приближи с още една крачка към най-съкровената мечта на своите близки беше необходим нов курс за лечение в клиника „Мечти”. Лекар дава надежда за по-бързо възстановяване на детето, болно от детска церебрална парализа. Шансовете на Ники бяха големи, ако той бъде опериран. 

„Надявам се да ни подкрепите и този път и така да помогнете на малкия ми борец да продължи своята битка с болестта си!”, каза пред наш репортер майката на Ники Сандра. Припомняме, че бащата на детето напуснал семейството, когато разбрал тежката диагноза. Никола е на 3 години, претърпял е цели 10 операции, a майка му е неотлъчно до него.

Направихме всичко възможно да помогнем усмивката на малчугана да не слиза от лицето му и лечението да продължи и занапред.

През февруари 2016-а след два изненадващи припадъка на 46-годишна пловдивска архитектка - Луиза, диагностицират тумор в мозъка. Впоследствие на младата пловдивчанка е отказана химиотерапия у нас, а можеше да бъде оперирана в чужбина. 

Луиза Тодорова живее в Пловдив, архитект е по професия и има редица реализирани проекти в България. Любовта й към йога от години я мотивира да специализира допълнително като йога преподавател към Националната спортна академия и в свободното време да споделя знанието и своя опит с другите. През 2015 година отваря и първия йога клуб в Карлово, който бързо набира популярност, заради нейната отдаденост и откровено служене. 

За съжаление през февуари 2016 година след няколко внезапни неразположения е открит тумор в мозъка и направена спешна операция с преминати последващи лечения. Състоянието й бързо се подобри, но преди месец при контролен преглед е открит нов тумор, който нараства бързо и лекарите в България отказват да оперират. Единственото решение е спешно лечение в Турция или в Германия, тъй като  в България няма кадри за кибер нож, който би могъл да се приложи в нейния случай. 

Най-близките й приятелки стартираха дарителска кампания за Луиза с огромното желание да помогнат в набирането на средства за бърза и адекватна помощ в борбата й с коварната болест. Те отправиха към нас зов за помощ, а ние отправихме към нашите читатели.

Пак през тази година се опитахме да помогнем на малък пловдивчанин, който се задави с царевица и изпадна в клинична смърт!  Стоян е спасен от дежурния лекарски екип в спешно хирургическо отделение на УМБАЛ “Свети Георги”. За времето, през което мозъкът не се е кръвоснабдявал, се установява обаче, че има сериозни увреждания на мозъка и се поставя диагноза „Аноксично увреждане на главен мозък“. 

След преглед индийски лекар препоръча втория етап от лечението да се проведе в Индия за срок от 70 дни. С ежемесечните разходи от около 1000 лв. досега семейството се е справяло с доброволните дарения на роднини, приятели и познати. Времето, с което разполагаше за набиране на сумата от около 20 000 лв., беше твърде кратко, за да разчитат на приятели и роднини и помолиха за финансова подкрепа. 

Още един млад пловдивчанин се нуждаеше от подкрепа - Демир от Пловдив имаше нужда от нашата помощ, за да продължи борбата си за живот. Младежът е в будна кома и се нуждаеше от вертикализатор.

На 20 октомври 2014 г. съдбата му поднася най-голямото изпитание – той претърпява жестока катастрофа, която поставя живота му в опасност за дълго време. При наличие на многобройни травми (счупен череп, счупена бедрена кост, ребра, ключица, китка, десетки охлузвания и разкъсни рани), Демир претърпява редица животоспасяващи операции.

Момче пострада в тежката катастрофа през октомври 2014 година на "Кукленско шосе.

Сега Демир е в будна кома. След дълъг престой в болницата и редица инфекции, момчето все още не се е събудило. Младият пловдивчанин има нужда от 24 часова грижа. Родителите му са напуснали работа, за да се грижат за него.

Освен от постоянните средства за лекарства, рехабилитация и всякакъв вид грижи, Демир се нуждаеше от вертикализатор – устройство, което е в състояние да задържи тялото му в абсолютно изправено положение в продължение на поне един час дневно, с цел подобрение работата на мозъка, както и да улесни работата по придвижването на момчето. За набавянето на средства за което се опитахме да помогнем.

През месец май многодетно семейство изгуби дома си при пожар. 6 деца от Ягодово останаха на улицата, след пожар навръх Великден. Изгоря цялата покъщнина на семейство Крушеви. Хората от селото събираха средства, за да възстановят дома на многолюдната фамилия.

Семейство е бедно и едва свързваше двата края. Две от децата им живеят в пансион в Пловдив, а другите две бяха временно настанени при роднини. Майката и таткото с двете най-малки момичета спяха в единствената оцеляла, но опушена стая на къщата. 

Хората от селото обаче се обединиха и решиха да възстановят дома на семейството.
 
 
И една история, която ни разтърси - малкият Борис от Пещера се бореше с тежка болест. Момченцето се нуждаеше от специална химиотерапия, която струваше 90 000 лева - непосилни за семейството му. За това ни писа млад читател на TrafficNews.bg, който също е преживял ужаса на коварно заболяване. Петър се обърна за помощ към всички, които имат добро сърце и могат да помогнат със средства на малкото момче.
 
За съжаление смъртта ни изпревари - детенцето, само на 2 години и 7 месеца, по-късно почина.
 
 
Жената с най-заразителната усмивка - така нарекохме Илияна, която се бореше за живота си! В България отказваха операция на
младата майка на две момчета и тя се нуждаеше от подкрепата на сърцати и добри хора.

Всички деца заслужават да имат майка, която да им бъде опора в живота, която да ги обича и закриля. Всяка майка трябва да живее, да отгледа рожбите си. Всеки съпруг заслужава жена, която да го дарява с любов и нежност.

А на нас ни оставаше единствено да помогнем на това прекрасно семейство - кой с каквото може. 

Междувременно разбрахме, че доброто наистина е заразно. В сърцата ни има място за хората в нужда, дори да са непознати. Това доказа писмо, което получихме. Семейство реши на абитурентския бал на дъщеря си да сложи кутия за дарения за децата на загиналия полицай от Пловдив Делян Палазов. Така радостта от празника беше съчетана с възможността да се направи добро. Това беше своеобразно продължение на инициативата "Усмивки на деца, вместо цветя!", за която TrafficNews.bg вече ви разказа.

Завършваме нашия ОБЗОР с каузата за 17-годишния Петьо, която обедини неговите приятели и съученици от Националната търговска гимназия в Пловдив, много читатели на TrafficNews.bg и добри хора от цяла България. Петьо е с диагноза „Детска церебрална парализа” от раждането си и тази година преживя важна операция и следоперативни рехабилитации, които силно се надяваме, че ще помогнат на младия пловдивчанин да води нормален и спокоен живот.

Те нямаше да бъдат възможни без вас, нашите читатели. Затова и семейството на Петьо от Търговската се прекланя пред вас, добри хора! Прекланяме се и ние. И ви благодарим от сърце!

Историята на Петър вижте във видеото: