Все пак има някаква справедливост за хората, които не приемат безхаберието за отговор. Това доказа равносметката след проявената гражданска активност на една пловдивчанка, която имаше "наглостта" да реши да се качи с детето си на автобус от градския транспорт, ала цели два ги подминаха и то в гонка.

Фирмите превозвачи по двете линии №1 /Консорциум „Пловдив—2017" ДЗЗД/ и №27 /„Хеброс Бус" АД/ ще бъдат глобени. Това стана възможно, след като преди два месеца, пловдивчанката се свърза с TrafficNews.bg, за да сигнализира за случилото се, като обясни, че освен напълно недопустимо, подобни практики на шофьорите от масовия градски транспорт обезсърчават използването му от граждани. Тя даде изключително находчив пример със своите мотиви, че изборът за возене в обществените рейсове е възпитателна мярка за опазване на околната среда и отивайки на спирката, тя разяснява на дъщеря си, че така пази въздуха чист. 

Подигравка? Автобуси в гонка Жената задава въпроси, на които иска адекватни отговори и извинение от фирмите превозвачи

Отпорът, който са дали във възпитателните ѝ методи водачите на двата рейса обаче, все пак намира форма за наказуемост. Минути, след като получихме сигнала на пловдивчанката, наш репортер подготви писма към двете фирми превозвачи, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" /ИААА/ и Община Пловдив. Отговорните фирми мълчат, но два месеца по-късно, получихме становище от ИААА. Нарушенията са доказани благодарение на точните данни, които е предоставила жената. Санкции ще има - съставени са актове за установяване на нарушението, на чиято база превозвачите ще бъдат глобени. 

Изводът от тази ситуация е, че несправедливостта не бива да остава зад решетките на фейсбук оплаквачеството, а да намира изражение в отговорно и контролно излагане на неприемливите случки от нашето ежедневие, които освен лично огорчение, наслагвайки се са отговорни са редица от сериозните обществени проблеми. 

Припомняме ви точното описание на ситуацията от потърпевшата г-жа Михайлова, като представяме и официалното писмо отговор на репортерското свеждане на сигнала към отговорните институции. 

"Вчера, 18. 12. 2018 г., към 14.40 часа, на спирка №44 на бул. Македония №55, аз и дъщеря ми на 9г., чакахме автобус №1 и №27, за да се приберем към дома си. Като съвестен гражданин на Община Пловдив, с удоволствие се включих в призива на общината, да оставим личните си автомобили и да използваме услугите на градския транспорт,за да запазим нашия Пловдив по—чист. Това обясних и на детето си, което е в трети клас и то с радост прие идеята , да чака по спирките с огромна и тежка раница, вместо да се вози комфортно в семейния автомобил. Седейки под дъжда, на горепосочената спирка, не след дълго, забелязахме приближаването на автобуси №1 и №27, които се движеха един след друг. Оттук нататък започна изумлението. Шофьорите и на двата автобуса караха с видимо превишена скорост, дори не намалиха, подминаха спирка №44, без да спрат, увлечени в своята игра на гоненица. Аз и детето останахме на спирката отново да чакаме следващите автобуси, в неприятните зимни условия. Дъщеря ми ме попита, какво се случва, защо нито един от двата автобуса не спря и видимо беше разочарована, как и двамата шофьори не са забелязали нито мен, нито нея. Все пак все още не притежаваме магични сили, да ставаме невидими", разказва за TrafficNews.bg майката. 

Снимката е илюстративна!