Полицай, заснет от видеокамера да подремва в патрулка в Асеновград, успя да събори в съда наложеното му наказание. Служителят на „Охранителна полиция” бил наказан с „писмено предупреждение” за срок от 3 месеца.  Административният съд обаче отменил наказанието му, тъй като  очевидно наказателното постановление не е било изготвено съгласно нормативната уредба, която урежда правата и задълженията на служителите и по тази причина, досието на въпросният полицай ще остане чисто.

Случаят, разбира се, предизвика бурна полемика във форумите, където заваляха обобщения от типа „то и без това полицията само спи”, „затова ли ще им плащаме по 20 заплати накуп” и пр.   

Всъщност подобни дела въобще не са прецедент, твърдят полицаи.  На практика десетки наказани полицаи съдят МВР и в 90 % от случаите печелят. 

Къде всъщност е заровено кучето?

Дисциплинарните наказания на полицаи, които работят в патрулните автомобили са се увеличили рязко след монтирането на камери в колите.  Записите от камерите са обект на щателни проверки от страна на служителите на дирекция „Вътрешна сигурност”, които разглеждат видеоматериалите  пет-шест месеца назад и засичат нарушителите.

По този начин вътрешните ченгета отчитат  дейност, вместо да се занимават с корупция и нарушения по високите етажи, каквато всъщност е основната им задача. Така хем агнето е цяло, хем вълкът е сит, коментират полицаи.

Наредба №749 от 2015 г. определя  случаите, в които  записите от камерите могат да бъдат използвани. Те служат за доказателства при административни и наказателни производства, а също така за установяване на корупционно поведение.

„Това е само имитация на дейност. Така „Вътрешна сигурност” си увеличава изкуствено КПД- то /капацитет на полезно действие/, но от това не произлизат никакви положителни резултати, а само тормозят състава”, коментират служители.

Преди няколко месеца двама младши автоконтрольори от ОД на МВР-Благоевград получиха наказание за спане по време на работа. Те бяха наказани с  "писмено предупреждение за срок от 3 месеца".

Всъщност подобно наказание би издържало много трудно в съда, защото на юристите на МВР им се налага да доказват, че въпросните служители действително спят.  А сънят е психофизично състояние, което се установява със специални методи. Човекът трябва да бъде накачен с датчици, които да мерят  жизнените му показатели и пр. По външни признаци и видеозапис  няма как да бъде определено дали един човек лежи със  затворени очи, дали спи или е изпаднал в безсъзнание.

Според експерти голяма част от проблемите са скрити във вътрешната нормативна уредба на МВР, която в повечето случаи е противоречива. 

Така че , изобщо не е странно че повечето наказани полицаи печелят делата в съда.

Снимка: Интернет

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg