КТБ е като животрептяща рана. Сага, оставена да се развива с месеци, от която последиците могат да бъдат катастрофални. При това не само за вложителите. От досега предложените варианти - утре да отворят банката, или утре да я фалират, и двата водят до едно и също нещо. Ако я отворят утре, вдругиден ще фалира. Това твърди бившият финансов министър Муравей Радев.

В този казус има три групи проблеми - капиталов, ликвиден и олигархичен. Първите два са изкуствено създадени. Първо ударът с бухалката по банката и собственика дойде от медиите, а после държавата нанесе своя шут в гърба, цитира Марица.

Аз обаче смятам, че дяволът не е толкова черен. Отчетите за първите няколко месеца на годината в КТБ са много по-добри от същите на други банки, които сега необезпокоявано си работят. Да се влоши състоянието за толкова кратко време е невъзможно.

Няма как да приема сериозно приказките, че финансовата институция се е сгромолясала в последните няколко месеца.

Вторият проблем - ликвидният, обаче е много сериозен за всяка банка на този свят. Липсата на ликвидност означава, че банката не може да посрещне ежедневните си плащания. Все още КТБ може да бъде спасена.

TrafficNews.bg