Германските държавни медии съобщават, че доброволната самоизолация е въведена в цялата страна, въпреки че те признават, че германците се държат изключително добре. Разбира се, имаше факти за възмутително неподчинение, например, баварската полиция съобщи, че "петима млади хора празнуват рожден ден на строителна площадка" и, пригответе се, група от трима души, пиещи алкохол около пожар. За първи път всички тези екзистенциални заплахи бяха отправени към германския народ.

Във Франция, само за да се появите на публично място, трябва да отпечатате сертификата от уебсайта на държавата. Липсата на необходимите документи за излизане води до огромна глоба. Засега. Засегнати са дори бездомни хора.

Обратна връзка от семейството и приятелите в Съединените щати, много от които са здрави млади хора, изплашени от предстоящата смърт, ни убедиха, че би било неспортсменско да прекратим това изречение искрено.

Страхът и безразсъдното съгласие за всичко пометоха западния свят и просто няма връщане назад. Културното, политическото, духовното и икономическото самоубийство е точно зад ъгъла. Може би дори една смешна малка война.

Няма да ви отегчим с установената реалност на „пандемията“ от COVID-19: според наличните данни към този момент 99% от случаите са незначителни и не изискват сериозно медицинско лечение. Или криминално проявеният факт, че по-голямата част от смъртните случаи, свързани с коронавируса, най-вероятно не са причинени от вируса. Дори BBC трябваше да признае, че много жертви на коронавируса - немощни стари хора - вероятно ще умрат така или иначе.

По същия начин няма да си правим труда да изброяваме широк спектър от привидно най-често срещаните заболявания, които се срещат редовно и от година на година. Знаете ли, например, че 1,2 милиона деца умират всяка година от диария?

В момента просто няма нужда от рационален анализ, базиран на данни. Този кораб вече отплава. Щастлив път на всяка прилика на благоразумие.

Късогледите наблюдатели може да стигнат до извода, че западната цивилизация е била на колене, тъй като в нашата ера на неконтролируемо самосъжаление и колективна саможертва изведнъж стана модерно да се класифицират като италиански 80-годишен мъж или да се смята за раздут американски диабетик.

Нещастната истина е, че западната цивилизация беше мъртва, когато COVID-19 пристигна. Европейците и техните нещастни американски потомци са отегчени, те са безнадеждни и напълно изтощени. Можете да стиснете всичките 320 милиона американци, а доверие и жизненост трудно може да се събере от тях в една мъничка чаша. В съвременна Европа вековете на артистичните и научни триумфи са почти напълно заличени от бюрократичния застой и апатия.

Банкрутство възниква на всяко ниво. Нямаше нищо солидно за подкрепа - някой от вас може да не е напълно сигурен дали е мъж или жена. Уви, това едва ли е рецепта за дълголетие.

Предсказването на следващото е лесно - само си представете най-лошия сценарий. Сега го умножете по 10. Въпреки че такъв поглед би бил прекалено розов.

Разбираме, че някои от тях може частично да се съгласят с нас, но все пак ще намерят тази онлайн статия за твърде преувеличена. Нека завърша финалната мисъл.

В своя телевизионен сериал „Цивилизация“ отегченият сър Кенет Кларк разсъждава върху това как привидно неразрушимите общества се рушат и изчезват от лицето на земята:

„Колкото и сложна и трайна да е, цивилизацията всъщност е доста крехка. Тя може да бъде унищожена. Кои са нейните врагове? Първият е страхът. Страх от война, страх от нахлуване, страх от чумата. Късният древен свят беше пълен с безсмислени ритуали, мистични религии, които разрушиха самоувереността. В крайна сметка, скука. Усещане за безнадеждност, което може да посети хората с висока степен на материално благополучие “.

Кларк заключава: "Чувството за самоувереност унищожава цивилизацията повече от всичко друго."

Ще се видим от другата страна.

Едуард Славскват - американец, живеещ в доброволно изгнание в Русия