Акушерството е най-трудната, но същевременно и най-вълнуващата и емоционална професия. Да помагаш да се роди новият живот е свързано с много трудности за майката и за нас, но е най-великото щастие, което може да се случи на една жена и на персонала. Това сподели в Деня на родилната помощ Бабинден пред TrafficNews.bg старшата акушерка в Клиниката по aкушерство и гинекология към УМБАЛ "Свети Георги" Дора Мрянова. Тя е магистър по управление на здравни грижи, зам.-председател на РК Пловдив на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ),  член на секция Акушерки към Научното дружество по акушерство и гинекология.

Казва, че винаги е искала да помага на хората. Като акушерка е още по-удовлетворена, защото помага на два човешки живота – на майката и на бебето. Не брои децата, поели първата си глътка въздух в ръцете й, защото са хиляди. Въпреки това се вълнува винаги, когато застане да води раждане. „Все още помня първото. То беше най-вълнуващо. Да докоснеш раждащото се бебе с ръцете си, е неописуемо преживяване. Сърцето ти бие. Както на майката, така и на акушерката”, признава Дора Мрянова.

Съветът й към жените, които очакват своята рожба, е да мислят само за хубавото и за изключат болката. Защото, ако са позитивно настроени, ще се справят много по-лесно. „Напоследък много татковци присъстват на раждането и се вълнуват заедно с майките. Обличаме ги, слагаме им ръкавици. Който желае, може да пререже пъпната връв. Може би около десетина години го практикуваме, имаме ВИП зали”, казва акушерката. По наблюденията й, има много смели татковци, а присъствието им в родилна зала облекчава майката.

„Най-голямото удовлетворение е бебетата и майките да са здрави. И да виждаме щастието в очите на близките”, категорична е Дора Мрянова.

 

УМБАЛ „Свети Георги” празнува Бабинден, четири бебета проплакаха на празника СНИМКИКолкото капки във водата, толкова бебета да се родят през годината, пожелаха си лекари и акушери